Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiégés fenyegeti a magyar vállalkozókat, de van remény

Nyugodtabb, kiszámíthatóbb életük lehet, miközben a kitűzött célokat is elérhetik – ennek elérése pedig nem is olyan nehéz, mint ahogy talán elsőre hangzik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sok tulajdonos vállalkozó napi 12-14 órát dolgozik, és homályos elképzelései vannak arról, merre tart a cége, hol szeretne tartani néhány év múlva, és miként lehetne cégvezetőként elérni azt a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, amiről álmodik. Ez azonban nagyon is megvalósítható. Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő mondott el néhány hasznos dolgot a témában, kezdve azzal: sok tulajdonos cégvezető azért találja magát a kiégés szélén, mert nem tudják, hogyan szervezzék át cégüket úgy, hogy az ne legyen folyamatosan rájuk utalva. „Gyakori probléma, hogy a tulajdonosok nem tudják megfogalmazni, hová szeretnének eljutni a cégükkel, így a munkatársak sem értik a konkrét célokat” – magyarázta.

Hozzáfűzte: ez az állapot nem csak a vezető, de az egész vállalat számára káros, hiszen célok hiányában a szervezet elveszítheti a lendületét. A tudatos vállalatépítés azonban konkrét lehetőséget nyújt arra, hogy a vezetők kiszabaduljanak a napi operatív feladatok fogságából. „Sokszor előfordul, hogy bár egy cégnek vannak szervezetiegység-vezetői, a tulajdonos mégis maga végzi a munka nagy részét. Nem bíznak abban, hogy mások is képesek ugyanazt az eredményt elérni, pedig ez nemcsak a cég, hanem a magánéletük, az egészségük rovására is mehet” – jegyezte meg a szakember, aki gyakran tapasztalja, hogy egyes vezetők látnak tragikus példákat más cégeknél, ahol a stresszes munka tönkretette a vezető egészségét vagy családi életét, de nem tudják, hogyan kerülhetik el ezt a sorsot. Soron kívül Váratlan bejelentés: rendhagyó időpontban tartják a következő Kormányinfót

A szakember szerint a kulcs a szakértelem és a külső szem kombinációjában rejlik. Mint mondta, a vállalatépítés során felülvizsgálják, majd helyre teszik a szervezeti struktúrákat és felelősségi köröket. Sokan ugyanis nem látják belülről, hogy miért nem halad megfelelően a cégük, ám az objektív, külső szemlélet segít rámutatni a problémákra, és olyan stratégiákat kialakítani, amelyek hosszú távon működőképesek. De a vállalatépítés és az önjáró vállalat létrehozása mindemellett anyagi haszonnal is járhat: a vállalatok árbevétele kétszeresére vagy akár háromszorosára is nőhet mindössze 2-3 év alatt – írja az Economx.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy fiatal multimilliomos nemrégiben interjút adott, amelynek során a sikerrel és a munka-magánélet egyensúlyával kapcsolatos véleményét is kifejtette. „Hiszek a rendkívül kemény munkában… egyáltalán nem értek egyet a munka és a magánélet egyensúlyának gondolatával” – fogalmazott. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a home office kapcsán a magyar munkavállalók és munkáltatók hozzáállása is változott tavaly óta. A dolgozók 2023-hoz képest kisebb arányban gondolják úgy, hogy jobban teljesítenek home office-ban, ennek ellenére van, aki akár fel is mondana, ha a cége megfosztaná ezen munkavégzési lehetőségtől.