Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Atomreaktorok megépítésére adott le rendelést a Google

Meglepő bejelentést tett a gigavállalat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Greg Bulla
Technológia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a Google 6-7 moduláris atomreaktor megépítését rendelte meg az amerikai Kairos Power energetikai vállalattól, amivel az a gigavállalat célja, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású árammal lássa el adatközpontjait, melyek igen jelentős energiafogyasztással működnek.

A Google és a Kairos hétfőn hozta nyilvánosságra a megállapodást, melynek keretében összesen 500 megawatt teljesítményű kis atomerőműveket fognak építeni. A Kairos Power – egy mindössze hét éve alapított startup – a tervek szerint 2030-ra szállítja az első kereskedelmi reaktorát, a többit pedig 2035-ig fogja elkészíteni. Soron kívül Döntött a bíróság: elektromos rollerrel is elkövethető az ittas járművezetés

A bejelentéskor a Google kiemelte, adatközpontjai folyamatos, 24 órás energiaellátást igényelnek, amit a lehető legkevesebb kibocsátással járó technológiákkal szeretnének biztosítani. Az atomenergia véleményük szerint ideális megoldás erre. Ugyanakkor egyelőre még nem döntöttek arról, hogy az új reaktorokat az országos villamosenergia-hálózathoz csatlakoztatják-e, vagy közvetlenül az adatközpontokat látják majd el energiával.

A Google az erről szóló blogbejegyzésében kifejtette, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szolgáltatásaik terjedésével a jövőben még több energiára lesz szükségük. Nem a Google az egyetlen technológiai vállalat, mely az atomenergiában látja a megoldást: a Microsoft a múlt hónapban jelentette be, hogy 20 évre elegendő energiát vásárolna a Three Mile Island nevű, már leállított atomerőműből, amennyiben annak tulajdonosa újraindítja azt.

Az elmúlt években a tech cégek egyre inkább érdeklődnek az atomenergia iránt, mivel úgy látják, ez a legkörnyezetbarátabb módja a hatalmas energiaigényük kielégítésének. A kaliforniai Kairos Power jelenleg olyan atomreaktort fejleszt, melyet víz helyett olvadt fluorid-sóval hűtenek. Az első, 50 megawattos reaktor építéséhez tavaly decemberben kapta meg az engedélyt az amerikai nukleáris szabályozó hatóságtól, mely az elmúlt 50 évben először hagyott jóvá egy ilyen új típusú reaktort.