Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiderült, Budapest belső kerületeiben hányan töltik fedél nélkül az éjszakát

A felmérés eredményei alapján több mint 460 hajléktalant regisztráltak egy éjszaka alatt Budapest belső területein.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a hónap elején arról érkezett hír, hogy rövidesen felmérést végeznek a hajléktalan emberek élethelyzetéről Budapesten, amelyre október 3. és 11. között kerül majd sor. A Menhely Alapítvány akkori közlése szerint a kutatás célja, hogy részletes képet kapjanak a hajléktalan szállásokon élők, a nappali melegedőkbe járók, valamint a közterületeken éjszakázók helyzetéről, felhasználva a „Február Harmadika Munkacsoport” évek óta gyűjtött tapasztalatait. A felmérés azóta megvalósult, s mint kiderült, összesen 461 hajléktalan embert regisztráltak Budapest közterületein október 11-én. Erről Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be egy hétfői sajtótájékoztató során, s mind mondta, 120 önkéntes bevonásával mérték fel, hogy a főváros belső kerületeiben – a Hungária körúton belül eső területen – hányan töltik fedél nélkül az éjszakát.

Az este nyolc óra és éjfél között végzett „szemrevételezési vizsgálat” során 133 fekvő hajléktalant regisztráltak, valamint 328 „ücsörgő, járkáló, guberáló” hajléktalant, utóbbiakról kinézetük, ruházatuk, holmijuk alapján valószínűsítették, hogy hajléktalanok, emellett az önkéntesek további 30 üres alvóhelyet is felfedeztek. Győri Péter szerint az éjszakai szemle során regisztrált hajléktalanok 78%-a férfi, és többségük a középkorú, 30–49 éves korosztályból kerül ki. Míg a szállókon jellemzően sok az idős, a közterületen éjszakázóknak mindössze 3%-a volt 65 év feletti. A vizsgálat alapján fény derült arra is, hogy a hajléktalanok többsége (58%) egyedül volt, de meglepően sokan párban (20%) és csoportban (22%) tartózkodtak köztereken. Ugyanakkor hozzátette: a számlálásban nincsenek benne az ellátórendszerben rögzített, szállókon, menhelyeken alvó hajléktalanok, mert kifejezetten a köztéren éjszakázókat regisztrálták – számolt be az MTI. Soron kívül Döntött a bíróság: elektromos rollerrel is elkövethető az ittas járművezetés

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy jövőre tervezik Budapest Hungária körúton kívüli területének felmérését, és szeretnék 3-5 évente megismételni a vizsgálatot annak érdekében, hogy mindenki bekerülhessen az ellátórendszerbe. Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese megjegyezte: tudatosan dolgoznak azon, hogy „ezek a számok ne maradjak meg az akadémiai tudás szintjén”. Mint fogalmazott, valós számok, valós tudás alapján szeretnék megtervezni a szolgáltatásaikat. Elmondása szerint fontos, hogy minden hajléktalant beazonosítsanak, mert például a párok, a pszichiátriai betegek, a szerhasználók vagy az idősek más-más szolgáltatásokat, másfajta segítséget igényelnek. Breitner Péter kitért arra is, hogy a BMSZKI naponta mintegy 3 ezer hajléktalannal áll kapcsolatban, akik közül 1230-an aludtak az elmúlt napokban átmeneti szálláson, 650-en éjjeli menedékhelyen, 120-an pedig családok átmeneti otthonában.

Beszámolt arról is, hogy a hajléktalanok között magas, 30%-os a pszichiátriai betegek aránya, a BMSZKI ezért már három olyan szállást is üzemeltet, ahol kifejezetten őket látják el. Hozzáfűzte: az addiktológiai problémákkal küzdők számára is megnyitottak egy házat, ahol engedélyezett az alkoholfogyasztás. Surányi Ákos, a Főváros Önkormányzat hajléktalanügyi stratégiai koordinátora a felmérés részleteiről közölte, az önkéntesek gyalog sétálták végig a város 48 zónáját, külön figyelmet fordítva az aluljárókra, pályaudvarokra, a Népligetre és a tömegközlekedési járatokra. „Megfelelő módon csak úgy lehet segíteni, ha megfelelő információkkal rendelkezünk. A cél, hogy egyetlen ember se éljen az utcán” – fogalmazott. Teller Nóra kutatásvezető, a Városkutatás Kft. munkatársa viszonyításképpen jelezte:

A Hungária körúton belüli városrész teljes lakossága 440 ezer fő, míg a körgyűrűn kívüli területeken 1,3 millió budapesti él. Közölte azt is, hogy a hajléktalanszámlálást uniós projekt keretében valósítják meg, az adatfelvételben Európa 10 országának 15 városa vesz részt. „A több ütemben zajló projekt részét képezi majd egy, az ellátórendszer adminisztratív adataira épülő összesítés is, továbbá végeznek majd egy önkéntes válaszadáson alapuló kérdőíves felmérést is, amely a hajléktalanok élethelyzetét, terveit, problémáit, lakhatási lehetőségeit térképezi fel” – fejtette ki. Mindemellett arról is írtunk, hogy a MOHU benzinkutakra és hajléktalanszállókra is telepítene palackvisszaváltó automatákat: igen nagy a nyomás a MOHU-n a rendszer miatt. Az első 10 benzinkúton már működnek az automaták, ha pedig ezek sikeresnek bizonyulnak, további helyszíneken is megjelenhetnek.