Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nehéz helyzet előtt áll a Fővárosi Közgyűlés: ha nem cselekednek sürgősen, a kormányhivatal fog helyettük

Ha a főpolgármester és a közgyűlés nem oldja meg sürgősen a problémát, akkor a kormányhivatal fog beavatkozni.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Mint ismert, Karácsony Gergely nem jelölt főpolgármester-helyettest a Fővárosi Közgyűlésben, mivel nem született előzetes megállapodás. Ebben az esetben azonban Budapest Főváros Kormányhivatala felszólíthatja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy pótolja a mulasztást. Amennyiben ez nem történik meg, a kormányhivatal kinevezhet valakit a pozícióra, noha a közgyűlés képes lehet megakadályozni ezt a döntést.

A nyár eleji szoros választási eredmény után, amely Karácsony Gergely győzelmével zárult, a főpolgármesternek közgyűlési többség nélkül kell irányítania Budapestet. Az erőviszonyok a közgyűlésben így alakulnak: 10 mandátummal rendelkezik a Fidesz–KDNP, szintén 10 mandátummal a Tisza Párt, 7 mandátummal a Párbeszéd–DK–MSZP szövetség, 3 mandátummal a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és 3 mandátummal a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP frakció. Soron kívül Döntött a bíróság: elektromos rollerrel is elkövethető az ittas járművezetés

Karácsony Gergely tárgyalásokat folytatott a frakcióvezetőkkel a patthelyzet feloldása érdekében, ám megállapodás hiányában nem nevezett ki főpolgármester-helyettest, pedig a jelölési jog az övé. Ennek ellenére az egyik korábbi helyettes, Kiss Ambrus, hasonló feladatokat lát el főigazgatóként az új ciklusban.

Nincs teljes egyetértés a közgyűlésben

A Tisza Párt már az alakuló ülés előtt közölte, hogy nem támogatja egyik korábbi helyettes újraválasztását sem. Vitézy Dávid neve is felmerült, aki alig néhány szavazattal maradt alul Karácsonnyal szemben a főpolgármesteri versenyben, de a főpolgármester szerint egy ilyen megállapodás túl sok áldozattal járna. A pénteki ülésen ugyan nem került sor szavazásra a főpolgármester-helyettesről, de napirendre került a Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz). Az egyik legfőbb kérdés az, hogy milyen jogköröket hagyjanak meg a főpolgármester kezében.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója elmondta, hogy a kormányhivatalnak joga van felszólítani a Fővárosi Önkormányzatot a mulasztás pótlására. Ha ez nem történik meg, a kormányhivatal kijelölhet egy főpolgármester-helyettest a közgyűlés tagjai közül. A folyamat azonban időigényes, mivel a kormányhivatalnak először egy 30 napos határidőt kell adnia az önkormányzatnak a hiány pótlására, és az időhúzás lehetősége fennáll.

Ezen felül a kormányhivatali döntést politikai szinten is meg lehet akadályozni, például úgy, hogy korlátozzák a kijelölt helyettes jogköreit, vagy átadják ezeket egy másik, közgyűlés által megválasztott helyettesnek. Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában úgy fogalmazott, a jogállamot ért korábbi sérelmekhez képest ez az ügy kisebb jelentőségű.

Hozzátette, amíg a pártok nem jönnek jobb belátásra, a főispán jelölhet helyettest. Ha ez így alakul, a kijelölt személy ugyan kap egy irodát, de semmilyen jogkörrel nem fog rendelkezni. Ligeti Miklós szerint bár az új szmsz-t még nem fogadták el, a korábbi szabályzat továbbra is érvényben van. A kormányhivatal küldhet felszólítást és perelhet is, de a Fővárosi Önkormányzat működési szabályzatát nem módosíthatja saját hatáskörben.