Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A magány rendkívül rossz hatással lehet az emberre

A mentális és fizikai tünetek nemcsak ébren, hanem álmában is utolérhetik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A magány rendkívül rossz hatással lehet az emberre: a mentális és fizikai tünetek pedig nemcsak ébren, hanem álmában is utolérhetik. Egy friss tanulmány szerint ugyanis a társas kapcsolatok hiánya több és intenzívebb rémálmot eredményezhet, a folyamatosan megszakított alvás pedig, mint jól tudjuk, rosszabb kognitív működést, hangulatszabályozási gondokat és anyagcsere-problémákat okozhat – derül ki a beszámolóból. A Journal of Psychology folyóiratban megjelent kutatás szerint a rémálmok gyakorisága és intenzitása fokozódhat, ha az emberek – önbevalláson alapuló válaszaik szerint – tartósan magánynak vannak kitéve.

Ezt Colin Hessem, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint minden bizonnyal a társadalmi kapcsolatok hiányának következtében kialakult stressz okozza. A kutató és csapata egy korábbi, 827 felnőtt részvételével készült, szeretetmegvonást vizsgáló kutatást vett alapnak, majd egy újabb, 782 fő megkérdezésével készült tanulmánnyal ellenőrizték annak eredményeit. Ez utóbbi során azonban a rémálmok intenzitására is kiemelt figyelmet fordítottak, ami a korábbi munkából hiányzott. A kapcsolat ugyan egyértelműnek bizonyult, a kutatók szerint azonban egyelőre nem lehet kijelenteni közvetlen ok-okozati viszony meglétét – magyarázzák. Soron kívül Ahogy felszakadozik a felhőzet, verőfényes napsütésben lesz részünk kedden

A rémálmok megjelenése a kutatók szerint egy evolúció része, tulajdonképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szervezetből hiányzik egy alapvető erőforrás – a szociális támogatás. Hessem azon a véleményen van, hogy a személyközi kapcsolatok nagyon is alapvető emberi szükségletek: amikor az emberek erős kapcsolatok iránti igénye nem teljesül, fizikailag, lelkileg és szociálisan szenvednek. Ahogy az éhség vagy a fáradtság azt jelzi, hogy nem vittünk be elegendő kalóriát vagy nem aludtunk megfelelően, a magány érzése is úgy fejlődött, hogy figyelmeztesse az egyéneket, amikor a kapcsolatok iránti szükségleteik nem teljesülnek.

Ennek hatására stresszesebbek, éberebbek lehetünk és a dolgok túlgondolására is hajlamosabb lehet az ember. A kutatók ilyen esetekre azt javasolják, hogy eszközöljünk olyan változásokat, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy társaságot találjunk, még ha ez ellen kezdetben tiltakozhat is a testünk vagy az elménk – írja a 24.hu a Science Alert cikkére hivatkozva. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy önsegítő alkalmazás védheti meg a depressziótól a fiatalokat. Hatékony módszerekre van szükség, melyekben a digitális lehetőségek is nagy szerepet kapnak.

Egyre több kutató véli úgy, hogy ezek az appok hatékonyak a szorongás és a depresszió kezelésében, az Exeteri Egyetem által kezdeményezett projektben pedig elsőként végeztek nagyszabású, négy országra kiterjedő tesztet, alátámasztandó a bizonyítékokat. A részletekre itt tértünk ki. A fenti témát illetően pedig ebben a cikkünkben bővebben is kifejtettük azt, hogy komoly egészségügyi kockázattá nőtte ki magát a magány, betegségek sokaságát okozhatja. A hosszan tartó magány egyebek mellett krónikus stresszt és gyulladásokat okozhat a szervezetben.