Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és Szijjártó Péter „áruló”, „Putyin szennyesét mossák”

Elfogadhatatlannak tartja a történteket, Orbán Viktort és Szijjártó Pétert is alvó ügynököknek nevezte a volt miniszterelnök.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Szijjártó Péter külügyminiszternek kötelessége lenne lemondani a NATO-tagsággal kapcsolatos kijelentései miatt.

„Orbán Viktor és Szijjártó Péter orosz alvó ügynökből aktív ügynökké váltak az elmúlt időszakban. Árulók, akik Putyin szennyesét mossák”

– nyilatkozta Gyurcsány a sajtótájékoztatóján, reagálva a külügyminiszter orosz hírügynökségnek adott interjújára.

Mint ismert, az orosz média beszámolója szerint Szijjártó Péter azt mondta, hogy a NATO-nak meg kellett volna fontolnia Oroszország 2021-es követeléseit, melyek között szerepelt a szövetség visszavonulása a 1997-es határok mögé. Ez azt jelentette volna, hogy Magyarország kilép a NATO-ból, vagy hogy a NATO kivonul az országból. A magyar külügyminisztérium azzal védekezett, hogy Szijjártó szavait félreértelmezték.

Gyurcsány Ferenc azonban hangsúlyozta, hogy mivel a magyar kormány nem követelt helyreigazítást az orosz hírügynökségtől, Szijjártó valóban így fogalmazott.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar külügyminiszter elárulja Magyarország érdekeit, amikor tárgyalási alapnak tekinti Magyarország NATO-tagságát. Ez nem tárgyalási alap. Tárgyalási alap az lehet, hogy ez a kormány befejezi a kormányzást. Szijjártó Péter pedig elhagyja a kormányt, ez tárgyalási alap, sőt azt hiszem, hogy mára már ez egyetlen, alapvető erkölcsi és politikai kötelessége lenne”

A DK vezetője hozzátette:

„A DK álláspontja világos. Az árulás megbocsáthatatlan, és az árulás mocska mostantól kezdve örökre erre a kormányra, a kormányfőre és minisztereire tapad”