Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Tűmentes oltásokkal újít a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Mérföldkőnek számít az újítás.

...svg content...Fotó: Unsplash/CDC
Orvostudomány

Takács Petra

Szerkesztő

Magyarországon elsőként kezdi meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a tűmentes oltások alkalmazását hemato-onkológiai betegek számára – adta hírül hétfőn a kórház az MTI-nek. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány négyezer oltás beadásához biztosítja azt az orvostechnikai eszközt, mely teljes mértékben helyettesíti a hagyományos tűvel történő oltásokat.

A program az ajánlott védőoltások beadásával indul: a tű nélküli megoldás alkalmazása jelentősen csökkenti a gyermekek tűtől való félelmét és az oltások előtti szorongást is. A daganatos betegséggel küzdő gyermekek számos kihívással szembesülnek a kezelés és a rehabilitáció során. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és Szijjártó Péter „áruló”, „Putyin szennyesét mossák”

Nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy a jövőben az ajánlott védőoltásokat tűszúrás nélkül, egy szinte fájdalommentes innovatív módszerrel kaphatják meg – nyilatkozta Nagy Anikó, a kórház főigazgató főorvosa.

Az új JET-injektor egy tű nélküli eszköz, mely nagy nyomással juttatja be a gyógyszert a bőrön keresztül. Noha a tűmentes technológia nem teljesen új, csak most vált elérhetővé az európai piac számára.

Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, aki a The Mission Board on Vaccination in Europe tagja és a Heim Pál Intézet módszertani igazgatója kiemelte, hogy bár a JET-injekció beadása egyszerű, megfelelő képzést igényel az eszköz használata.

Először az egyéni oltási tervek alapján kerül sor a védőoltások beadására, ami gyermekenként akár 5-12 oltást is jelenthet. Az eszköz fél milliliter adagos oltások beadására is alkalmas. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 6,2 millió forintos adománya lehetőséget teremt arra, hogy a tűmentes oltási technológiát a jövőben más súlyos krónikus betegségekben szenvedő gyermekek számára is elérhetővé tegyék.