Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
62,543 $

Fellendülhet a piac, minden eddiginél hatékonyabb napelemek jönnek

Innovatív kialakítsuk a kulcs, a jelenleg kaphatóknál jóval előrébb járnak.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Greenbox

Bense Róbert

Szerkesztő

A napelemek egyre nagyobb szeletet harapnak ki a világ energiatermeléséből, a gyártók pedig a technológia fejlesztésével kívánják felvenni a lépést az egyre növekvő igényekkel.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható napelemek 20-22% közötti hatékonysággal nyelik el a napenergiát, a jövő paneljei azonban ennél sokkal jobbak, méghozzá a szilícium és a perovszkit ötvözetének köszönhetően. Soron kívül Valóságos vírustanya lehet a fogkefénken és a zuhanyrózsánkon, a feléről nem is tudtunk

Ennek hála közel 34 százalékos eredményt értek el, ami rekordnak számít, és ha a jelenlegi árak közelében sikerül tartani a telepítési költségeket, úgy jelentősen javulhat a napelemek, napelemparkok megtérülési mutatója is.

A napelemek hatékonysága az elmúlt egy évtizedben közel megduplázódott, és ha ez a tendencia nem is várható el, a fejlesztéseknek nagyon fontos szerepük van a megújuló energiaforrások jövőbeli felhasználása kapcsán.

A kutatók és ipari szereplők folyamatosan dolgoznak azon, hogy a perovszkit-alapú napelemeket megbízható és tartós konstrukciókká fejlesszék, a következő néhány évben pedig minden bizonnyal ez lesz a legfontosabb feladat – írja a Wired.