Óriásit drágult a pirospaprika: van olyan, aki 12 ezerért árulja
A jelentős drágulás hátterében több dolog áll, egyebek mellett az energiaárak és a munkaerő költségeinek emelkedése, a termőterület csökkenése.
Átlépte a tízezer forintos lélektani határt az őrölt fűszerpaprika ára: vannak termelők, akik már ennyiért kínálják kilóját – írta meg a Világgazdaság. A lap szerint a nekik nyilatkozó kalocsai helyi termelő azt mondta, a 4-5 ezer forint alatti ár esetén szinte biztos, hogy olcsó kínai importpaprikáról van szó. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján egy év alatt 10 százalékkal, közel 900 forinttal drágult a fűszerpaprika ára.
„Ismerek olyat, aki 12 ezért árulja” – nyilatkozta a fent említett termelő. Elmondása szerint ő több mint tíz éve foglalkozik paprika termesztéssel, mintegy másfél hektáros területen, így volt alkalma közelről megtapasztalni a paprikatermesztés nehézségeit. Ezután felsorolta azokat az okokat, amelyek miatt jelentősen megugrott a paprika ára: emelkedtek az energiaárak, megnőttek a munkaerő költségei (ezek az önköltség felét teszik ki, 1700 forintos órabérről van szó).
Továbbá problémát jelent az is, hogy évről évre egyre kisebb a termőterület, a fiatalok számára nem vonzó a pálya, s a szárazság miatt megnőttek az öntözési költségek is. Egyúttal a termelő felhívta a figyelmet: nagyon sok ügyeskedő van, aki úgy adja el a kínai paprikát, mint magyar termék, ezzel pedig senki nem foglalkozik. Holott aki 4-5 ezer forint alatt árulja a fűszerpaprika kilóját, az 100 százalék, hogy kínai eredetű.
Összességében azonban a helyi termelők, akiket a VG megkérdezett, általában 7000-7500 forintért árulják Kalocsa környékén a fűszerpaprikát – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy búcsút inthetünk az ikonikus, egykor Győrben gyártott keksznek. A cég közölte, leállítják a gyártást, s nem is tervezik annak újraindítását. Ennek hátterében az áll, hogy a magyar vásárlók már nem keresik az egyik legrégebb óta gyártott rágcsálnivalót.
Mindemellett arról is írtunk, hogy a Tojásszövetség és a KSH felmérései alapján megállapítható: nő a tojásfogyasztási kedv Magyarországon. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke szerint még közel sem tartunk annál a 300 darabnál évente, amelynél a rendszerváltozás előtt tartottunk, de már a 250 darabos szintet súroljuk fejenként. Hozzátette: a különböző étkezési és diétatrendek meglehetősen nagy hatással bírnak a tojásfogyasztásra.