Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
62,543 $

Valóságos vírustanya lehet a fogkefénken és a zuhanyrózsánkon, a feléről nem is tudtunk

Több száz vírus lehet rajta, pedig ez még csak két tétel a fürdőszobából.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A Northwestern University kutatói a napi használatú személyes tárgyainkat vették górcső alá, felfedezéseik pedig első olvasatra meglehetősen rémisztőnek tűnik. A kutatás során 92 zuhanyfejet és 36 fogkefét vizsgáltak, hogy kiderítsék, milyen vírustípusok találhatók ezeken.

A kutatók a DNS-szekvenálás révén több mint 600 különböző vírust azonosítottak, a felfedezett vírusok többsége pedig a fogkefékről származott, habár a legtöbbjük szerencsére nem veszélyes az emberekre.

A tudósok szerint bármely nedves felületen, mint például a hűtőszekrény, a mosogató és más háztartási eszközök, is jelen lehetnek ugyanezek a vírusok, melyek közül számos még azonosításra vár – írja a BGR.

Emellett arra is kitértek, hogy nem érdemes ellenük megkettőzött erővel küzdeni, hiszen a fertőtlenítők túlzott használata sokkal ellenállóbbá teheti azokat, ami miatt a későbbiekben kiirthatatlanná válhatnak.

Az eredmények új perspektívákat nyithatnak a vírusok és baktériumok tanulmányozásában, a szakemberek pedig úgy vélik, hogy a mikroszkopikus világ további érdekességeket tartogathat a hétköznapi tárgyak vizsgálata során is.