Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,83 Ft
Euró
398,17 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
65,694 $

Rejtélyes és aktív óriásvírusokat fedeztek fel a grönlandi jégtakaróban

Rengeteg titkot rejtenek, akár még a jég olvadásának mérséklődését is segíthetik.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A kutatók felfedezését még különlegesebbé teszi, hogy mikroalgák környezetében bukkantak a vírusokra, és ez volt az első alkalom, hogy ilyen élőhelyen fedezték fel a szokásosnál jóval nagyobb vírusokat.

Persze szabad szemmel ezek sem láthatók, azonban a 20-200 nanométeres vírusokhoz képest akár 2500 nanométeresre is megnőhetnek. A felfedezés mögött álló kutatócsapat ráadásul úgy véli, hogy fontos szerepet játszhatnak az algavirágzás csökkentésében, emiatt pedig a jég olvadásának megakadályozásában is közreműködhetnek. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Amikor ugyanis tavasszal a sarkvidéki algák virágozni kezdenek, a jégtakaró jelentős felületét elsötétítik, a szokásosnál több napfényt elnyelve, ami fokozza az olvadást. Laura Perini, az Aarhusi Egyetem Környezettudományi Tanszékének kutatója szerint az óriásvírusok egyfajta „természetes algakontrollként” is működhetnek.

„Hogy mennyire specifikusak és mennyire lennének hatékonyak, azt egyelőre még nem tudjuk. De abban bízunk, hogy a további kutatásaink választ adnak ezekre a kérdéseinkre is” –  fogalmazott.

A kutatócsoport a grönlandi jégtakaró különböző hó- és jégélőhelyeiről gyűjtött mintákat, és majdnem mindben találtak az óriásvírusok jelenlétére utaló bizonyítékokat – számolt be róla az IFL Science.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.