Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,37 Ft
Euró
401,13 Ft
Font
479,01 Ft
Bitcoin
62,220 $

Több mint száz különös, kőkori jádekincsre bukkantak

A felfedezés segíthet jobban megérteni a kínai civilizáció eredetét.

...svg content...Fotó: The Independent
Ázsia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több mint száz különös, kőkori jádeleletet találtak Belső-Mongólia területén – derül ki a beszámolóból. Mint írják, a szakemberek a Jüanbaosan nevű helyszínen végeztek ásatást, a tárgyak között három jádéból készült, eltérő méretű és színezetű sárkány is megtalálható. A leletek több mint 5000 évesek, az egyik tenyérnyi méretű, smaragdzöld tárgy a legnagyobb jádesárkány, amelyet Észak-Kínában valaha feltártak.

A mitikus lények jelentősen eltérnek a sárkányok modernebb ábrázolásaitól, fejük disznószerű. A leletek a Hingsan-kultúrához köthetőek, ezen őskori társadalom a mai Belső-Mongóliában, illetve a közeli Liaoning és Hopej tartományok területén létezett – részletezik. A kultúra készítette a világ legkorábbi jádetárgyait, Szun Csinszong, a Belső-Mongóliai Örökségvédelmi és Régészeti Intézet munkatársa szerint a felfedezés segít jobban megérteni a jáde felhasználását. A helyszínen feltárt emberi maradványok és kerámiák megerősítik, hogy a lelőhely a Hingsan-kultúrától származik. Soron kívül Ekkora most a különbség a Fidesz és a Tisza Párt között a legfrissebb felmérés szerint

A 24.hu a The Independent cikkére hivatkozva azt írja, eddig több mint 1100 a kultúrához köthető régészeti helyszínre bukkantak, ezek főként Belső-Mongóliában fekszenek. A mostani ásatás során feltárt egyik sírhalom a legnagyobb, amelyet a régióban ezen kultúrához kapcsoltak. A lelőhelyen többek között egy jáde fejfedő is előkerült, ez egy távoli, a mai Anhuj tartományban feltárt, másik kultúra által készített tárgyra emlékeztet.

Elképzelhető, hogy a két csoport között kereskedelmi kapcsolat volt – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy Somlón került elő „a bronzkor csodája”, egy háromezer éves nyakék. Az európai viszonylatban is ritkaságnak számító egyedi nyakék egy urnamezős korsóban feküdt több ezer bronzékszerrel együtt. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy elképesztő felfedezést tett néhány kutató: páratlan kincsek rejlettek az ősi harcos sírjában.

Óriási nézettséget generál Vogel Evelin új videója, itt vannak a számok

Vogel Evelin YouTube csatornája hamar teret hódíthat magának a virtuális világban, ha az érdeklődés változatlan marad iránta.

Megvan a magyar kezdő a hollandok elleni Nemzetek Ligája mérkőzésre

Marco Rossi egy nagyon erős csapatot küld ki a hollandok ellen a pályára a Puskás Arénában, ami akár szoros mérkőzést is hozhat.

Magyar Péter egyelőre nem reagált Vogel Evelin legújabb videójára

Meglepő módon a Tisza Párt elnöke egyelőre nem reagált volt kedvese legújabb videójára, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezt 24 órán belül nem teszi meg.