Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
401,53 Ft
Font
479,86 Ft
Bitcoin
61,782 $

Milton hurrikán: az oroszok szerint a Disney World tönkrement, kamu képekkel bizonygatják

Kamu képek terjednek a közösségi médiában, amelyeken az látható, hogy a Disney Worldöt teljesen elárasztotta a víz. Ám a felvételek hamisak, MI-vel készültek.

...svg content...Fotó: Telegram
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a Milton hurrikán az átvonulása során több halálesetet okozott Floridában, miközben villámáradások és tengeráradások sújtották az állam középső részét. Emellett emberek milliói maradtak áram nélkül, de a helyreállítási munkák azonnal megkezdődtek, több ezer villanyszerelő bevonásával, akik az ország különböző részeiről érkeztek. Erről itt írtunk bővebben. Továbbá ebben a cikkben arra is kitértünk, hogyan fest az űrből a hurrikán. Az időjárási jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról is videóra vették, valamint a NASA is hátborzongató felvételeket osztott meg.

Az utóbbi bő egy hónapban pedig a közösségi oldalak mellett az orosz médiában is olyan képek kezdtek el terjedni, amin az látszódik, hogy a floridai Disney Worldöt teljesen elárasztotta a víz a Milton hurrikán miatt. A felvételek azonban hamisak – írta meg a HVG. Az tény, hogy helyi idő szerint szerda este az Orlandoban található Disney World is leállította a működését a Milton hurrikán, valamint az amiatt keletkező tornádók érkezése miatt, az azonban nem igaz, hogy a parkot elárasztotta a víz és hatalmas károk keletkeztek a létesítményben. Soron kívül Külföldi diákhitelük magyar diákhitelre történő kiváltásával csábítaná haza a diplomás fiatalokat a kormány

@joysparkleshine BREAKING: Disney World DESTROYED By Hurricane Milton! Weatherman cries reporting Hurricane Milton is Now Category 5 Cat 5 Milton Update Stormsurge Evacuation Rescue #hurricane #milton #cat5 #category5 #hurricanemilton #florida #meteorologist #weather #storm #stormsurge #rain #flood #floods #flooding #evacuation #rescue #evacuate #milton #miltonhurricane #hurricanemiltonupdate #fyp #foryou #foryourpage #foryoupage #fypシ #news #breaking #breakingnews #trending #viral #omg #wow #severeweather #water #fema #disney #disneyworld ♬ original sound – Joy

Pedig az X-et számos erre utaló kép lepte el, de a Gizmodo felhívta a figyelmet: „a mesterséges intelligenciával generáltatott hamis képek kerültek fel a netre, amelyek terjedését az orosz állami média, a TikTok és az X is fújja”. A cikk szerint a RIA Novosztyi állami kézben lévő orosz médiacsatorna először a Telegramon tett közzé ilyen jellegű fotókat, s mindezt olyan szöveggel tálalták, mintha a képeket az amerikaiak osztották volna meg a közösségi oldalakon a hurrikán pusztítása után.

Egyes fotókról egyéként lerí, hogy szerkesztett képekről van szó. De van néhány egészen élethű is, ha pedig valaki nem tudja, hogyan is néznek ki a valóságban a park látványelemei, könnyen hihet annak, amit a fotókon lát. Mindemellett fontos kiemelni azt is: a Disney World vezetése csütörtökön közleményben tudatta, hogy sikerült átvészelnie a parknak a vihart, ami pénteken újra megnyitja kapuit.