Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,98 Ft
Euró
400,38 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
60,938 $

Milton hurrikán: hatalmas pusztítással érkezett meg Floridába a hurrikán, többen életüket vesztették (videók)

Mintegy 3 millió háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Tampa Bay Times/Chris Urso
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Milton hurrikán az átvonulása során több halálesetet okozott Floridában, miközben villámáradások és tengeráradások sújtották az állam középső részét. A keleti parton fekvő St. Lucie megyében négy áldozatot találtak. A vihar következtében csütörtök reggel mintegy 3 millió ember maradt áram nélkül, de a helyreállítási munkák azonnal megkezdődtek, több ezer villanyszerelő bevonásával, akik az ország különböző részeiről érkeztek.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, hogy megkönnyítsék a mentőcsapatok mozgását. Joe Biden elnök még a vihar előtt katasztrófahelyzetet hirdetett, ami lehetővé tette a szövetségi források bevonását a vészhelyzeti intézkedésekbe és a károk elhárításába.

A kárfelmérési és kutató-mentési műveletek csütörtök reggel kezdődtek meg, a csapatok ajtóról ajtóra járva kerestek túlélőket. Ron DeSantis, Florida kormányzója bejelentette, hogy számos helyen szükség volt a mentőegységek beavatkozására az éjszakai vihar során, különösen a tengerparti hidak stabilitásának ellenőrzése érdekében. Ha nem találnak jelentős károsodást, a hidakat újra megnyitják a forgalom előtt.

A helyreállítás támogatására alacsony kamatos gyorshiteleket biztosítanak a károkat szenvedett vállalkozásoknak, hogy mielőbb folytathassák tevékenységüket. A vihar előtt több millió embert evakuáltak a part menti területekről az áradás miatt, s közel 10 ezer nemzeti gárdista állt készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtson.

A Milton hurrikánt intenzív esőzések kísérték, melyek Tampa térségében is több mint 300 milliméter csapadékot hoztak. Ennek következtében több város utcái víz alá kerültek, miközben Floridában számos helyen villámáradások alakultak ki. A tornádók is komoly károkat okoztak, különösen a déli és keleti területeken, ahol több épület megsemmisült.

A Milton hurrikán szerda késő este érte el Florida nyugati partját, és Sarasota közelében, Tampa déli részén haladt keresztül. A vihar ekkor még 3-as erősségű volt, és óránkénti 150 kilométeres széllökéseket okozott, majd csütörtök hajnalban kelet felé vonult tovább, 1-es kategóriájú hurrikánná gyengülve, végül elhagyta Florida partjait.

Két héttel ezelőtt a Helene hurrikán szintén súlyos pusztítást végzett Floridában, több államra is átterjedve, ahol árvizek és áldozatok maradtak utána. Akkor több mint 230 ember veszítette életét, és Észak-Karolina területén még mindig keresnek eltűnt személyeket.