Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,19 Ft
Euró
400,35 Ft
Font
478,89 Ft
Bitcoin
60,897 $

Ennyivel lett olcsóbb a gáz, az áram és az élelmiszer Magyarországon

A kormány folytatja az infláció elleni harcot, ami hatással van az áramra, a gázra, illetve az élelmiszerárakra is.

...svg content...Fotó: Unsplash/Julian Hochgesang
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő

A kormány hangsúlyozta, sikeresen kezelte a háború é szankciók következtében megugrott inflációt. Ennek kapcsán jegyezte meg Nagy Márton miniszter, hogy letörték és tartósan alacsonyan tartották az inflációt, mely fontos küldetése volt az Orbán Viktor vezette kormánynak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint augusztusban 3,4 százalékra csökkent az infláció, míg szeptemberben ez már csak 3 százalék volt. Éves alapon pedig új mélypontra süllyedt az infláció, és augusztushoz képest, havi alapon 0,1% százalékkal mentek lejjebb a fogyasztási árak. Soron kívül Undorító dolgokat művelt óvodáskorú rokonával egy miskolci fiatal

Ha az előző évet vesszük alapul, azt mondhatjuk, hogy a háztartási energia ára 5 százalékkal lett olcsóbb, addig a vezetékes gázé 9,4 százalékkal, addig az elektromos energiáé 1,3 százalékkal. Szeptemberben érdemben fogta vissza az inflációt az üzemanyagok árának alakulása, amely éves alapon 9,5, míg havi bázison 3,7 százalékkal lett kedvezőbb.

Több alapélelmiszer ára is mérséklődött

Kiemelték, hogy több alapélelmiszer ára mérséklődött, többek közt a százaztészta 5,8 százalékkal, a cukor 3,6 százalékkal, a tojás 3,5 százalékkal, míg a baromfihús 2,4 százalékkal került kevesebbe, mint egy évvel korábban. Nagy Márton az adatok értékelésekor hangsúlyozta, hogy a kormány sikeresen kezelte a háború és szankciók következtében megugrott inflációt, letörte és tartósan alacsony szintre szorította azt.

Az infláció alacsony szinten tartása érdekében a kormány továbbra is fenntartja az olyan célzott és hatékony intézkedéseket, mint az online árfigyelő rendszer, amely 2023. július 1-je óta folyamatosan segíti a kiskereskedelmi verseny élénkítését és az infláció kontrollálását -tette hozzá a miniszter.

Az infláció mérséklődése és a folyamatos, már egy éve tartó, jelentős mértékű reálbéremelkedés lehetővé teszi a kiskereskedelmi forgalom további bővülését. A miniszter kiemelte, hogy a tartósan alacsony infláció kiszámíthatóságot jelent, amely erősíti a fogyasztói bizalmat, és a fogyasztás növekedésén keresztül tovább támogatja a gazdasági növekedést – olvasható az NGM közleményében.

Liner/MTI