Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
356,75 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
454,00 Ft
Bitcoin
69,654 $

Belelőttek a tüntető tömegbe Libanonban

Több ezer fős, a kormány lemondását követelő tömeg gyűlt össze az elnöki palota előtt Libanonban, amelyet a katonák gumilövedékkel és egy sor éles lövedékkel próbáltak oszlatni

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Több ezer fős, a kormány lemondását követelő tömeg gyűlt össze az elnöki palota előtt Libanonban, amelyet a katonák gumilövedékkel és egy sor éles lövedékkel próbáltak oszlatni – számolt be róla a TRT World.

Már hetek óta tartanak a kormányellenes tüntetések Libanonban, az országban kialakult rendkívül kaotikus helyzet miatt. Igazán a bejrúti robbanás volt olaj a tűzre, mely közel kétszáz ember halálát okozta, és amelyről kiderült, hogy az illetékes hatóságok nagyfokú hanyagsága vezetett ahhoz, hogy végül megtörténjen az eset. Soron kívül Kozák Danuta megdöbbentő posztja után felfüggesztették Csipes Ferencet

A feszültség viszont már jó ideje jelen van, ugyanis Libanon egészen példátlan káoszba fulladt 2020-ra: az állam fizetésképtelenné vált és csődöt jelentett, hatalmas állami és banki korrupciós ügyekre derült fény, megtörtént a szóban forgó fővárosi robbanás és még a koronavírus-járvány is súlyosan érinti az országot. A kialakult káoszról és annak okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A hatalmas robbanás még augusztus 4-én következett be, ahol közel 3000 tonna, rendkívül gyúlékony és robbanékony ammónium-nitrát robbant be a bejrúti kikötőben, melyről utóbb kiderült, szabályszerűtlenül volt tárolva hosszú időn keresztül. Öt hét telt el azóta, és még mindig nem tiszta, hogyan alakult ki a tűz, és még felelősségrevonás sem történt.

A tüntetőkkel szemben több száz libanoni katona sorakozott fel, és a közbeavatkozásukat az idézte elő, hogy az Aoun-ellenes demonstrálók megpróbálták áttörni a biztonsági kordont, melyet a palota elé húztak fel. Erre reagálva lőttek ki egy sor éles lövedéket a katonák, elsősorban a levegőbe, de gumilövedékekkel bizony rálőttek a tüntetőkre is.

A tüntetők is reagáltak, ugyanis többek között fadarabokat és köveket dobáltak a katonákra, akik közül többen meg is sérültek ennek hatására. A demonstráció egy másik formája pedig egyfajta a blokád volt, több tucat tüntető ült le a város forgalmas autópályájára, és nem is voltak hajlandók onnan elmozdulni sokáig, csak hatósági közbeavatkozás árán.

Szentkirályi Alexandra szerint vele minden budapesti jól jár

Mint mondta, ma a Városházát a DK elnökének emberei irányítják, s a mostani városvezetéssel csak Gyurcsányék járnak jól.