Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Elképesztő: így néz ki a Milton hurrikán az űrből (videó)

Az időjárási jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról is videóra vették, valamint a NASA is hátborzongató felvételeket osztott meg.

...svg content...Fotó: X/NASA
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, az állam történetének legnagyobb ilyen műveleteként az érkező újabb hurrikán miatt. Ron DeSantis kormányzó korábban közölte: a Milton hurrikán várhatóan szerda éjszaka éri el az állam nyugati tengerpartját.

A hurrikán középpontja a meteorológusok előrejelzése szerint Tampa körül éri el a szárazföldet, de több száz kilométer széles sávban okozhat súlyos károkat. A kötelező kitelepítés a tengerparti területeket érinti, ahol akár 4 métert meghaladó tengeri áradásra számítanak. Az ezzel kapcsolatos részletekről itt írtunk bővebben. Soron kívül Volodimir Zelenszkij a Vatikánban találkozik Ferenc pápával

Ám a 4-es erősségű vihar nemcsak a Földről, hanem az űrből is hátborzongatóan néz ki. A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) NOAA GOES-16 műholdja felett október 7-én haladt el az akkor még 5-ös erősségű trópusi vihar – írja az Index a Business Insider cikkére hivatkozva. A Milton azóta 4-es erősségűvé gyengült, de várhatóan még így is végzetes pusztítást végez majd az Egyesült Államokban.

Vészjósló videót készítettek

A cikkben kiemelik: az ISS-en tartózkodó űrhajósok vészjósló videót készítettek arról, ahogyan a Milton hurrikán Florida felé veszi az irányt. A veszélyes időjárási jelenségre kedd este a NASA is felhívta a figyelmet. X-oldalukon a Milton hurrikánról osztottak meg egy felvételt, amit Matthew Dominick asztronauta készített – részletezik.

A videóhoz egy felhívást is közzétettek, miszerint arra kérnek mindenkit, hogy az evakuálásra szánt zónákat azonnal hagyják el az emberek, mivel félő, hogy szerdán már nem marad idő erre. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése alapján hétfő reggel a vihar már elérte az óránkénti 240 kilométeres sebességet, a csapadék mennyisége pedig helyenként elérheti a 38 centimétert.

Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy megjelent egy felvétel a hihetetlen erejű Helene hurrikánról: a Nemzetközi Űrállomás által szeptember 26-án rögzített felvételek meglehetősen beszédesek, a hurrikán ekkor közelítette meg Florida partjait. Ráadásul a Helene miatt korábban az űrben rekedt asztronautákért küldött misszió indítását is elhalasztották.