Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Pénteken kezdődnek az őszi érettségik, íme a legfontosabb tudnivalók

Az érettségizők várhatóan mintegy 24 200 vizsgát tesznek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel pénteken megkezdődnek a 2024/2025-ös tanév őszi érettségi vizsgái – tudatta az Oktatási Hivatal (OH). Mint írják, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szervezik. A jelentkezési adatok alapján idén ősszel 202 intézményben várhatóan 22 409-en érettségiznek, a lebonyolításban 252 vizsgabizottság vesz részt.

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára lehetett jelentkezni. Az előrehozott és a szintemelő vizsgák aránya a legnagyobb, 57,8, illetve 29,9% – részletezik. Emellett fontos tudni, hogy a közép- és emelt szintű írásbeli vizsgákat október 11. és október 25., az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják. Soron kívül Volodimir Zelenszkij a Vatikánban találkozik Ferenc pápával

Az érettségizők várhatóan mintegy 24 200 vizsgát tesznek: mintegy 13 100-at emelt, 11 100-at pedig középszinten. A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven is teljesíthető vizsgatárgyakat (például történelem, matematika) külön számolva – középszintű érettségit 64, emelt szintűt pedig 52 tantárgyból tesznek majd a diákok – számolt be az MTI az Oktatási Hivatal közlésére hivatkozva.

Végül még hozzáteszik: a 2024-es őszi érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai és további részletes információk megtalálhatók a hivatal honlapján. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy az adatok nem hazudnak, egyre aggasztóbb a tanárhiány. A statisztikák alapján a legnagyobb hiány a készségtárgyakat oktató tanárokból van, ez az iskolák 35%-át érinti.

Továbbá arra  is kitértünk, hogy a Nézőpont Intézet egyik felmérésének eredményei által kiderült: a magyarok többsége egyetért az iskolai mobiltelefon-korlátozással. De a jövő évi pedagógus-béremelés, illetve az iskolaőrprogram kapcsán is hasonló vélemények születtek, a részletekről itt írtunk bővebben.