Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,02 Ft
Euró
399,81 Ft
Font
477,18 Ft
Bitcoin
62,155 $

Jó híreket kaptak az utasok: 110 közös jegykiadó automatát telepít a Máv-Volán-csoport

Újabb jó híreket kaptak a Máv-Volán-csoporttal utazó emberek, ezúttal a jegykiadó automaták kapcsán.

...svg content...Fotó: A MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezőjének bemutatója a Keleti pályaudvaron 2024. június 12-én. Az EMMA első olyan, integrált utazástervező platform Magyarországon, amellyel nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is, ezáltal pedig gyorsan és megbízhatóan megtervezhető az utazás, ha az utas vonattal, autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretne eljutni az úticéljába. MTI/Purger Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A MÁV-VOLÁN-csoport integrációja nem csupán a tarifareform, illetve a vármegye- és országbérletek bevezetése révén teszi egyszerűbbé az utazást, hanem azáltal is, hogy nagyszámú készülék üzembe helyezésével folytatódik a kötöttpályás és autóbuszos utazáshoz egyaránt igénybe vehető, közös jegykiadó automaták telepítése.

A program legújabb lépéseként a a MÁV-VOLÁN-csoport most 1,1 milliárd forint értékben összesen 110 db – a Volánbusz hálózatán 93, a HÉV-nél 11, a MÁV-START-nál pedig 6 db – új jegykiadó automatát helyez üzembe az állomásain és megállóhelyein. A fejlesztéssel országszerte 658-ra nő az automaták száma, kiszolgálva és erősítve azt a fogyasztói trendet, hogy az utasok egyre nagyobb arányban váltják meg jegyüket, bérletüket önkiszolgáló felületeken, azaz online csatornákon és az automatáknál – írja a közleményében a MÁV. Soron kívül Deutsch Tamás a beszédében: „Magyar Péter bajban van, és agresszíven viselkedik”

Az új automaták telepítése október 7-én kezdődött a HÉV H5-ös és H8-as vonalán, október közepéig mind a 11 HÉV helyszínekre tervezett készüléket kihelyezik: Budakalász, Pomáz, Kistarcsa kórház, Kistarcsa, Zsófialiget, Kerepes, Szilasliget, Mogyoród, Szentjakab, Gödöllő, Erzsébet park és Gödöllő, Palotakert állomásokon. Az automaták telepítésével a H5-ös és a H8-as vonal valamennyi agglomerációban lévő megállóhelyén lehetővé válik a menetjegyváltás, a HÉV-en és Budapest egész területén a BKK-n is használható vármegye- és országbérleteket is meg lehet vásárolni.   

Amint arról a MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató kampányából is kiderült, október 15-től már a szentendrei és a gödöllői vonalon is csak érvényes menetjegy birtokában szabad megkezdeni az utazást, ezeken az állomásokon a jegy nélkül felszálló utasoknak a jövőben pótdíjat kell fizetniük. (A rendszer természetesen türelmi idővel indul, november végéig az érintett állomások esetében a jegyellenőrök még figyelmeztetik az utasokat arra, hogy legközelebb vegyék megy jegyüket az automatákból, ezt követően a fedélzeten még megválthatják a jegyet pótdíj fizetési kötelezettség nélkül.)

Rengeteg új jegykiadó automata érkezik

A 110 jegykiadó automatából év végéig várhatóan hetven kerül ki, 2025 első felében pedig a fennmaradó automatákát is üzembe helyezik a Volánbusz és a MÁV-START állomásain. A beruházáson belül a Volánbusz állomásaira összesen 93 darabot telepítenek, melyek közül 30 kizárólag bankkártyát fogad el, míg az összes többi most beszerzett automata készpénzes és bankkártyás fizetést egyaránt támogat.

A Volánbusz esetében a központi régióba, azaz Pest, Fejér és Komárom-Esztergom vármegyébe 49, a nyugati régióba (Baranyába, Győr-Moson-Sopron vármegyébe, Somogyba, Vas, Veszprém, Tolna és Zala vármegyébe) 15, a keleti régióba (Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe) 29 jegykiadó automata érkezik – jellemzően a megyeszékhelyek legnagyobb autóbusz-állomására, illetőleg a megye nagyobb városaiba.

A jegykiadó automatákban megvásárolhatók a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járataira szóló helyközi menetjegyek és helyjegyek, a vármegye- illetve országbérletek, illetve ezek kedvezményes változatai, a Vármegye24, illetve Magyarország24 napijegyek, továbbá a Budapest bérletek és a BKK napijegy típusú jegyei is.

Az automatákból a HÉV-vonalak budapesti szakaszára érvényes vonaljegy típusú jegyek nem vásárolhatók meg. Ha az utas HÉV-vel budapesti állomásig utazik, ezekből az automatákból csak a közigazgatási határig (H5-ön Békásmegyer, H8-on Ilonatelep) szóló menetjegyét tudja megváltani, a jegyellenőrnél pedig pótdíjfizetés nélkül veheti meg a budapesti vonaljegyet.

Az eddig már üzembehelyezett jegykiadó automaták rendelkezésre állási mutatója idén kiemelkedően magas közel 97%-os. Az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett; köszönhetően annak, hogy 2022 óta már több mint félezer automata áll utasaink szolgálatában főként Budapest elővárosi hálózatán és a jelentősebb forgalmú vidéki, illetve balatoni állomásokon, megállóhelyeken. 2019-ben 12%, addig 2023-ban már közel minden negyedik (22,7%) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét. A beruházással 658-ra nő a MÁV-START által telepített automaták száma, tovább javítva az utasok kiszolgálásának színvonalát.

Dömötör Csaba Magyar Péterről: „A mobiltelefonjukra minden percben vigyázzanak”

Dömötör Csaba szintén felszólalt Strasbourgban, és Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről üzent a tömeg előtt.