Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,02 Ft
Euró
399,81 Ft
Font
477,18 Ft
Bitcoin
62,155 $

Immár hivatalos: szennyvíz került a Balatonba, ezért zártak be egy népszerű strandot

A szakemberek szerint ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, veszélybe kerülhet a következő szezon is.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, a problémát csőcserével azonnal megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – nyilatkozta a HírBalaton megkeresésére Vasas Gábor, a tihanyi kutatóintézet vezetője. A szakember felidézte, hogy Tihany Somosi szabadstrandját a szezon végén kellett bezárni, a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, a baktérium jelenléte ugyanis szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal.

Kiemelte: ebben az esetben nem alga okozta a problémát. „Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – hívta fel a figyelmet. A portál beszámolója szerint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták. Soron kívül Deutsch Tamás a beszédében: „Magyar Péter bajban van, és agresszíven viselkedik”

Az igazgató szót ejtett arról is, hogy a találgatások során elindult egy vádaskodás a horgászokkal, vitorlázókkal, hajósokkal szemben, amit túlzásnak nevezett, ugyanakkor hangsúlyozta: ezt a kört kiemelten érinti az a tény, hogy a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni, mint eddig. „Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30-35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18-23 fokos vízbe” – magyarázta előadásában. Hozzáfűzte: a melegebb víz sokkal jobban kedvez az úgynevezett heterotróf, vagyis részben szennyvizekben felelhető, fekáliával táplálkozó baktériumok szaporodásának.

Mint azt már megírtuk, pusztulnak a halak a Kaposon és a Sión, olajos szennyezés okozza a problémát. Az elmúlt napokban több horgász is a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról számolt be, és mostanra részben kiderült, mi áll a háttérben. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy jelentős vízszintemelkedést hozott az őszi esőzés a Balaton számára: az őszi csapadék hatására emelkedni kezdett a Balaton vízszintje a nyári aszályos időszak után. Továbbá arra is kitértünk, hogy beavatkozásra volt szükség a Balatonnál, miután gond volt a halakkal, aki pedig megzavarja a balatoni törpeharcsagyérítést, súlyos büntetésre számíthat.

Dömötör Csaba Magyar Péterről: „A mobiltelefonjukra minden percben vigyázzanak”

Dömötör Csaba szintén felszólalt Strasbourgban, és Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről üzent a tömeg előtt.