Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,13 Ft
Euró
399,36 Ft
Font
476,49 Ft
Bitcoin
62,281 $

Magyarország 500 millió euró hitelt nyújt Észak-Macedóniának

A kedvező feltételekkel nyújtott kölcsön jelentős megtakarítást jelent az országnak a nemzetközi pénzpiacokhoz képest, és várhatóan elősegíti a gazdasági növekedést.

...svg content...Fotó: Pixabay
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Észak-Macedónia pénzügyminisztériuma kedden közölte, miszerint 500 millió eurós hitelt vett fel a magyar állami tulajdonú EXIM exporthitel-ügynökségtől a 2024-es költségvetés és a helyi fejlesztések támogatására, mindezt pedig Gordana Dimitrieszka Kocsoszka észak-macedón pénzügyminiszter is megerősítette.

A hitel 15 éves futamidő mellett három év türelmi időt is tartalmaz, 3,25%-os kamatláb mellett. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány tudatosan választotta ezt a konstrukciót egy új eurókötvény kibocsátása helyett.

A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi 6%-os nemzetközi piaci kamatokhoz képest évente mintegy 14 millió euró kamatot takarítanak meg, miközben a refinanszírozási kockázatokat is minimalizálják – írja a Portfolio a SeeNews cikke alapján.

Mint részletezik, a hitelösszeg egy részét kedvező kamatozású kölcsönként kínálják majd a helyi vállalatoknak. A kormány várakozásai szerint ez több mint 500 millió eurós beruházási ciklust indíthat el a magánszektorban, ami jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedés fellendítéséhez. A cikkben egyúttal hozzáteszik: a most aláírt hitelszerződés a Magyarország és Észak-Macedónia kormánya között júliusban létrejött gazdasági együttműködési megállapodás részét képezi.

Nyár közepén pedig arról is írtunk, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter bejelentette, speciális tűzoltóautókat küld a magyar kormány Észak-Macedóniába, hogy segítsék az oltási munkálatokat, mert az erdőtűz miatt kritikus a helyzet. Majd röviddel ezután fény derült rá, hogy a magyar légierő is beszáll a segítségnyújtásba, erről ebben a cikkben számoltunk be bővebben.

Dömötör Csaba Magyar Péterről: „A mobiltelefonjukra minden percben vigyázzanak”

Dömötör Csaba szintén felszólalt Strasbourgban, és Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről üzent a tömeg előtt.