Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Önsegítő alkalmazás védheti meg a depressziótól a fiatalokat

Hatékony módszerekre van szükség, melyekben a digitális lehetőségek is nagy szerepet kapnak.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a fiatalok körében a szorongás és a depresszió magas és folyamatosan növekvő aránya. A rossz mentális egészségi állapot megelőzésére hatékony módszerekre van szükség, és a megoldás részeként olyan digitális eszközöket javasoltak, mint a mobilalkalmazások.

Egyre több kutató véli úgy, hogy ezek az appok hatékonyak a szorongás és a depresszió kezelésében, az Exeteri Egyetem által kezdeményezett projektben pedig elsőként végeztek nagyszabású, négy országra kiterjedő tesztet, alátámasztandó a bizonyítékokat. Soron kívül Volodimir Zelenszkij a Vatikánban találkozik Ferenc pápával

A CBT nevű terápiás alkalmazásban az emberek minden nap beszámolhattak az érzelmeikről, amely ezt követően személyre szabott tréninget nyújtott. A résztvevőket ezután 3 és 12 hónapig követték nyomon, hogy lássák, miként változott a közérzetük és a depressziós tüneteik – írja a MedicalXpress.

Az elemzésben 3700 fiatal vett részt az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban és Spanyolországban, két olyan csoportra osztva, akiknél a depressziónak fokozott kockázata van, míg a másikban az alacsonyabb kockázati csoportokba tartozók vettek részt.

Ed Watkins professzor, a projekt vezető kutatója szerint a kockázati csoportba tartozó fiatalok esetében eredményeik pozitív hatásokat mutattak:

„A depresszió megelőzése akkor működik a legjobban, ha azonosítjuk és kiválasztjuk a veszélyeztetettebb egyéneket, ahelyett, hogy általánosabb megközelítést alkalmaznánk” – mutat rá a professzor.

A vizsgálatokat követően azt találták, hogy az app megakadályozta a depresszió tüneteinek romlását a magasabb kockázatú csoportban: „Eredményeink arra utalnak, ha a fiatalok csak néhány alkalommal is használták az önsegítő alkalmazást, mégis jelentős előnyökkel járt” – fogalmazott Watkins.