Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Már az egyik legismertebb gyermekorvos is a koronavírus áldozatává vált Ukrajnában

Az új hét kezdete sem hozott enyhülést az ukrán koronavírus-helyzettel kapcsolatban, ugyanis az országban továbbra is elképesztően sok új fertőzöttet azonosítanak naponta, miközben az elhunytak száma is folyamatos emelkedést mutat.

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az új hét kezdete sem hozott enyhülést az ukrán koronavírus-helyzettel kapcsolatban, ugyanis az országban továbbra is elképesztően sok új fertőzöttet azonosítanak naponta, miközben az elhunytak száma is folyamatos emelkedést mutat.

Továbbra sem mutat lassulást a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 156 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben a betegségbe belehalt a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) vezető gyermekorvosa. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2462 új esettel 156 797-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 33 újabb halálos áldozattal 3211-re, miközben eddig 69 543-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 650-en. Jelenleg már 84 043 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1779-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-őt, pedig pénteken.

Lviv város vezetése vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy hosszas gyógykezelés után, Covid-19-ben elhunyt 60 évesen Bohdan Osztalszkij, a város vezető gyermekgyógyásza. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy újabb 73 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 12 955-en fertőződtek meg. Arról, hogy közülük eddig hányan haltak bele a betegségbe, nem közölt adatot.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 352-őt és a legtöbb elhunytat, hetet ezúttal a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében jegyezték fel, a második legtöbbet, 269-et és hat halálesetet pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyében.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8675 beteget azonosítottak, az elhunytak száma három újabb áldozattal 286-ra nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3758-an győzték le a kórt.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben 168 új esettel 17 429-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké szintén hárommal 272-re. Kijev a kormány csütörtöki döntése alapján most először narancs színű veszélyességi besorolást kapott – vagyis eggyel alacsonyabbat a legmagasabb szintű vörös besorolásnál -, az új korlátozások hétfőtől léptek életbe. Ez alapján egyebek mellett 220 főben maximalizálták a sport-, kulturális és egyéb rendezvényeken a résztvevők számát, továbbá el kell halasztani a kórházi beutalásokat a nem életveszélyes esetekben. Ez alól a várandós nők, az újszülöttek és a rákos betegek esetében tehetnek csak kivételt.

Előző nap 15 920 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 14 323 PCR-tesztet és 1597 antitestszűrést.