Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,95 Ft
Euró
399,44 Ft
Font
476,70 Ft
Bitcoin
62,320 $

A Nézőpont Intézet szerint a magyar családoknál rengeteg pénz van és bizakodóak a jövőt illetően

Az intézet friss közlése szerint a magyar családoknál minden a legnagyobb rendben, ha a pénzről van szó, és előszeretettel költenek is.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar lakosság úgy tűnik, túllendült az orosz-ukrán háború és az EU szankciós politikája okozta válságon, és egyre bizakodóbban tekint a jövő felé. A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a családok optimizmusa növekszik, és mintegy egymillió háztartás tervez komolyabb kiadásokat a közeljövőben. Az intézet kedden közölte az eredményeket a Fogyasztói Barométer elnevezésű kutatásából az MTI-vel.

A Nézőpont Intézet immár ötödik alkalommal készítette el a magyar háztartások pénzügyi helyzetét és fogyasztási szokásait vizsgáló felmérését, mely 1000 fős, reprezentatív mintán alapul. Soron kívül Földön kívüli élet keresésére indul a NASA hamarosan

A kutatás szerint a magyarok bizakodóak a jövővel kapcsolatban, és a fogyasztás növekedésének minden feltétele adott. A háztartások pénzügyi forrásai az elmúlt év során növekedtek, ami megteremti az alapot a fokozott kiadásokra. Az éves összehasonlításban (2023 és 2024 szeptembere között) a magyar háztartások átlagos nettó jövedelme 503 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedett, míg az elkölthető pénzösszeg, beleértve a megtakarításokat és hiteleket, 602,5 ezer forintról 623,5 ezer forintra nőtt.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy a takarékoskodás helyett a fogyasztásra fordított kiadások is növekedtek. A kutatás szerint a háztartások alapvető fogyasztási kiadásai 244 ezer forintról 274,5 ezer forintra emelkedtek.

Az intézet elemzése alapján a magyarok jövőbe vetett bizalma erősödik. Az összes háztartás 25 százaléka, mintegy egymillió család nagyobb kiadásokra készül a következő három hónapban. Emellett márciushoz képest 15-ről 21 százalékra nőtt azok aránya, akik inkább költekeznének, mintsem megtakarítanának, ha többletjövedelemhez jutnának.

Orbán Viktor reagált a DK-s akcióra: „Egy újabb DK-s pojáca”

Orbán Viktor miniszterelnöknek megvan a véleménye a DK akciójáról, ami sokak szerint inkább kínos volt, mint hatásos.