Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Így vettek rá egy dohányfélét, hogy állati eredetű tápanyagokat termeljen

A most felfedezett új módszert később ehető növényeknél is alkalmazhatják.

...svg content...Fotó: Pixabay / Illusztráció
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Bár fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon az ember, vannak olyan tápanyagok, melyeket elsősorban húsfogyasztással lehet bevinni a szervezetbe. Ezért is kiemelkedő, hogy amerikai vegyészek új módszerével sikerült növényeket rávenni arra, hogy állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítsanak elő – derül ki a beszámolóból.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban bemutatott kísérlet során ez nem is ment olyan nehezen. A nicotiana benthamianán, a dohány közeli rokonán végezték a kutatást. A növénybe a tudósok egy speciális baktérium segítségével olyan géneket ültettek át, melyek számos, növényekre nem jellemző aminosavfehérje-szintéziséhez szükségesek – részletezik. Soron kívül Nagyar Márton a romániai életszínvonalról: „A románok sehol nincsenek hozzánk képest”

Mint írják, a kísérleti növény így olyan enzimekkel bővült, melyek segítségével már kreatint, karnozint és taurint is termelhetett. Ilyen módon létrehoztak például egy speciális, peptidkomponenseket tartalmazó salátát, ami gátolja a csontritkulást. A különböző gének bevitele trükkös lehet, akár lassíthatják a növény anyagcseréjét, ezzel megváltoztatva a kívánt végeredményt.

A kutatás eredményei reménykeltőek, hiszen később ezzel a módszerrel zöldségeket és gyümölcsöket is rábírhatnak arra, hogy összetett-, eddig csak állatokban fellelhető tápanyagokat termeljenek. De más ehető növények esetén is lehetne alkalmazni, hogy azok fenntartható módon, bioüzemként működhessenek – írja a HVG a vizsgálatot bemutató tanulmányra hivatkozva.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy teljesen máshogy működhet az emberi nyelv, mint ahogy eddig tanították. Az ízérzékeléssel kapcsolatban végzett kutatásokat egy amerikai szakember, aki szerint bőséges kiegészítésre szorul az, amit az iskolában tanultunk a témáról. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy tanulmány arra a következtetésre jutott: lassíthatja az öregedést a kannabisz.