Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,41 Ft
Euró
402,12 Ft
Font
479,23 Ft
Bitcoin
63,641 $

33 éve történt rejtélyes gyilkossági ügy végére tett pontot a rendőrség

Egy plébánost öltek meg 1991. augusztusában, most rábukkantak a gyilkosára.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jacob Bentzinger
Bűnügy
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Harminchárom évvel a bűncselekmény után sikerült elfogni a paloznaki plébános belga gyilkosát – jelentette be hétfőn a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az események 1991. augusztus 26-án kezdődtek, amikor a Balatonfüredhez közeli Paloznakon egy idős plébános holttestére bukkantak a plébánián. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető előző éjszaka befeszítette az ajtót, behatolt az épületbe, és a lelkészt brutálisan bántalmazta, amibe az áldozat belehalt.

Az épületben tartózkodó idős apácát is megkötözte, de ő könnyebb sérüléseket szenvedett. A tettes közel egymillió forint értékű műszaki cikket, készpénzt és személyes tárgyakat vitt magával.

A nyomozás sokáig eredménytelen volt, ám 2023-ban egy új információ hozott előrelépést az ügyben: rendőrök újraelemezték a korábban rögzített nyomokat, és egy európai szintű nyomozás során azonosították az 53 éves belga férfit, aki összefüggésbe hozható az 1991-es gyilkossággal.

A férfit végül idén március 13-án fogták el Antwerpenben, a belga rendőrség közreműködésével, miután európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Április 19-én átadták a magyar hatóságoknak, akik azonnal őrizetbe vették, majd kihallgatták nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával. A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

A rendőrség azt is közölte, hogy információk szerint a bűncselekményt nem egyedül követte el a belga férfi, ezért egy 55 éves román állampolgárt is keresnek, akire nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A nyomozás jelenleg is nagy erőkkel folyik.