Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,41 Ft
Euró
402,12 Ft
Font
479,23 Ft
Bitcoin
63,641 $

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely Orbán Viktort másolja

Ugyanakkor pár pozitívumot is megemlített.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Vitézy Dávid hétfőn az ATV Start Szigorlat című műsorában szerepelt, ahol a nemrég megalakult fővárosi közgyűlés és az abban felmerülő vitás kérdések kerültek terítékre. A Podmaniczky Mozgalom vezetője többek között Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kinevezéséről, a városvezetés jogszerű működéséről és a közgyűlés hatásköreinek visszaállításáról beszélt.

A beszélgetés egyik központi témája Kiss Ambrus szerepe volt, aki Vitézy szerint nem rendelkezik a szükséges jogosítvánnyal, mivel nem tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. Vitézy kiemelte, a törvény világosan fogalmaz: csak közgyűlési tag töltheti be a helyettesi pozíciót, hogy szükség esetén átvehesse a főpolgármester feladatait. Szerinte Karácsony Gergely döntése, hogy Kiss Ambrust ebben a szerepben megtartja, jogi aggályokat vet fel. Soron kívül Tragédia: elhunyt Sallai Nóra balesetben súlyosan megsérült kisfia

A törvényesség kérdésére reagálva Vitézy hangsúlyozta, hogy elég lenne egy helyettes, amennyiben az megfelel a törvényi előírásoknak. Mint mondta, „bárkit elfogadnának a 32 közgyűlési tag közül”, ha az biztosítaná a törvényes működést. Ezzel szemben úgy látja, hogy Karácsony Gergely politikai alkukkal próbálja megőrizni Kiss Ambrus pozícióját, annak ellenére, hogy a Fidesz és a városvezetés ellenzéke sem támogatja őt.

A műsorban szó esett arról is, hogy ha Karácsony Gergely nem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek, elképzelhető, hogy a kormányhivatalnak kell közbelépnie. Vitézy szerint ez nem lenne ideális, mivel a budapestiek azért választottak főpolgármestert, hogy ne a kormányhivatal, például Sára Botond vegye át ezt a szerepet. Ugyanakkor elismerte, hogy a törvényi előírások megsértése esetén erre is sor kerülhet.

Vitézy ugyanakkor pozitív példákat is hozott a közgyűlés első üléséről, ahol előrelépés történt több fontos kérdésben, például a közbiztonság, köztisztaság és az állatvédelem területén. Külön kiemelte, hogy az Illatos úti sintértelep helyett egy modern állatvédelmi központ létesítéséről is sikerült dönteni.

A beszélgetés végén Vitézy arról is beszélt, hogy Karácsony Gergelynek a közgyűlés kihagyásával is lehetősége van döntéseket hozni a vészhelyzeti kormányzás szabályai alapján. Azonban úgy véli, hogy a jelenlegi politikai környezetben ez az egyszemélyi döntéshozatal már nem fenntartható.

Mentelmi jog: Deutsch Tamás bemutatta a Magyar Péterről készült videofelvételeket

A Fidesz vezető politikusa bemutatta azokat a videós felvételeket, melyeket minden képviselő megkapott az Európa Parlamentben.