Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,137 $

Tajvanon új irányt vett a szórakoztatás, kínai inváziót feldolgozó művek kerültek előtérbe

A tajvani szórakoztatóipar korábban tabuként kezelt témája, a potenciális kínai invázió most a könyvektől a társasjátékokig számos platformon megjelent.

...svg content...Fotó: Tajvani fejlesztésû páncélozott harcjármû prototípusát mutatják be a Tajvan középsõ részén fekvõ Nantou megyében 2024. június 25-én. A nyolckerekû jármû 105 milliméteres harckocsiágyúval van felfegyverezve. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Az elmúlt időszakban jelentős változás figyelhető meg a tajvani kulturális életben, ugyanis a korábban még látványosan került téma, egy esetleges kínai invázió most számos formában bukkan fel a szórakoztatóiparban. Könyvek, tévésorozatok, képregények és társasjátékok dolgozzák fel ezt a forgatókönyvet, ami a tajvani társadalom növekvő aggodalmait tükrözi.

A „Zero Day” című tízrészes tajvani tévésorozat előzetese már egymillió megtekintést ért el. A novembertől vetítendő széria egy fiktív kínai támadást mutat be, a produkció vezető forgatókönyvírója, Cheng Hsin-mei pedig a Vg.hu szerint úgy fogalmazott, hogy „A felszínen úgy tűnhet, hogy a tajvani emberek nem érzik a fenyegetést, de a valóságban nagyon is létezik ez a félelem.” Soron kívül Jelentősen növekedett a végrehajtások száma Magyarországon

A téma iránti érdeklődés növekedése a geopolitikai feszültségek fokozódásával, a Tajvanra nehezedő katonai nyomással és a Peking-ellenesség terjedésével magyarázható. A kulturális alkotások között szerepel egy disztópikus regény, amely egy Peking által irányított jövőbeli Tajvanon játszódik, valamint egy többkötetes képregény is, amely az amerikai beavatkozást ábrázolja egy esetleges invázió során.

A tajvani kormány is támogatja

A tajvani kormány is támogatja ezeket a kezdeményezéseket, a „Zero Day” forgatásához például engedélyezték az elnöki irodaépület használatát, a Kulturális Minisztérium pedig mintegy 3 millió dollárral járult hozzá a költségvetéshez.

A lépés azonban nem aratott osztatlan sikert. Jaw Shau-kong, az ellenzéki Nacionalista Párt alelnöke kritikusan nyilatkozott, mondván: „silány munka, mely azzal a veszéllyel jár hogy majd hamisan vádolnak embereket, az ötödik hadoszlop tagjának bélyegezve őket.”

A kulturális szféra mellett a tajvani hadsereg is alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. A nyári hadgyakorlatok során a korábbi évekhez képest valósághűbb kínai támadást szimuláltak, jelezve, hogy a szigetország komolyan veszi a védelmi felkészülést egy esetleges konfliktus esetére.

Egy kisgyermek is életét vesztette a La Manche-csatorna átkelése közben

Idén már 51 migráns vesztette életét a csatorna átkelése közben.