Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,374 $

Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

Vitályos Eszter kormányszóvivő szolgált részletekkel ezügyben.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Történelmi rekord! 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB” – tudatta Vitályos Eszter kormányszóvivő a hivatalos közösségi médiás oldalán közzétett bejegyzésében. Ezt követően azzal folytatta, miszerint a kelet-közép-európai régióban jelenleg hazánk rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

A kommentek között pedig további információkkal is szolgált Vitályos Eszter, s mint írta, +15,5 tonnával nőtt az aranytartalék (94,5 tonnáról 110 tonnára). Valamint kiemelte: a jegybank alapítása óta nem volt ennyi aranya hazánknak. „A rendszerváltás idején Magyarország aranytartaléka több lépcsőben minimális, mintegy 3,1 tonnás szintre csökkent” – idézte fel.

„Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva 2018-ban több mint tízszeresére, 31,5 tonnára növelte az aranytartalékot, majd 2021-ben megháromszorozta, 94,5 tonnára emelte az aranykészlet állományát” – ismertette a kormányszóvivő a Facebookon. Az aranytartalék jelenlegi, 110 tonnára történő növelésével pedig az MNB folytatta a 2018-ban megkezdett aranyvásárlási folyamatot a hosszútávú nemzetstratégiai célok elérése érdekében.

A magyar aranytartalék ezzel rekordszintre emelkedett. De Vitályos Eszter azt is megjegyezte, miszerint a világgazdaság egészét jellemző fokozódó bizonytalanság közepette az arany menedékeszköz és értékmegőrző funkciójának kiemelt jelentősége van, ugyanis erősíti az országgal szembeni bizalmat és támogatja a pénzügyi stabilitást. Az arany továbbra is az egyik legfontosabb globális tartalékeszköz, amit az elmúlt évek jelentős nemzetközi jegybanki aranyvásárlásai is alátámasztanak.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy a kormányszóvivő szerint Magyarország az élen fog járni az árvíz utáni károk mielőbbi helyreállításában. Meglátása szerint a magyarok képesek minden problémát megoldani, az árvízi védekezés pedig különösen hatékony volt. Hangsúlyozta: az érintett önkormányzatok minden szükséges támogatást megkaptak, az önkéntesek és a települések időben megkezdték a munkát, és az állam is gyorsan reagált a helyzetre.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.