Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,374 $

Vitézy Dávid szerint nem minden döntést sikerült meghozni

A politikus hangsúlyozta: főpolgármester-helyettest nem is jelölt Karácsony Gergely, pedig köteles lenne választani a Közgyűlés.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vitézy Dávid a hivatalos közösségi médiás oldalán megjelent bejegyzésben arról írt, miszerint pénteken megalakult a Fővárosi Közgyűlés, és a vezetésével a Podmaniczky Mozgalom képviselőcsoportja is, Szilágyi Annával és Gál Józseffel, a Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP közös listán bejutott képviselőkkel közösen. Ezután köszönetet mondott minden budapesti támogatásáért, illetve 5 pontban foglalta össze a legfontosabb információkat az alakuló ülésről.

Többek között arról is szót ejtett, hogy nem minden döntést sikerült meghozni. Kiemelte, hogy főpolgármester-helyettest nem is jelölt Karácsony Gergely, holott köteles lenne választani a Közgyűlés. „A szervezeti és működési szabályzat kapcsán pedig a szélsőségesen centralizált, az ukrajnai háborús veszélyhelyzetre hivatkozva antidemokratikusan a Közgyűlés minden hatáskörét elvonó hatalomgyakorlási modellből a főpolgármester nem volt hajlandó engedni” – írta.

Majd arra utalt, miszerint „világosan látszott, hogy a Közgyűlés többségének nincs akkora bizalma a főpolgármesterben, hogy szinte minden hatáskört átruházzon, de Karácsony Gergely ehhez foggal-körömmel ragaszkodott, és egy parttalan jogi vita alakult ki erről”. Mivel ilyen körülmények között az SZMSZ-t nagy többséggel leszavazta volna a Közgyűlés és ez súlyos bizalmatlansági válságot okozott volna már az alakulóülésen a Közgyűlés és a főpolgármester között, ezt elkerülendő Vitézy az előterjesztés elnapolását javasolta.

A politikus bízik benne, hogy újabb egyeztetéseken meg tudják győzni Karácsonyt. „Bízom benne, hogy újabb egyeztetéseken meg tudjuk győzni a főpolgármestert, hogy a DK-MSZP-világ hatalmi monopóliumát a választók megszüntették, és ezt nem lehet jogi eszközökkel bebetonozni, évekkel meghosszabbítani. Ha az érdemi egyeztetések nem pár nappal a Közgyűlés előtt kezdődtek volna, talán nem jutott volna ez a vita ilyen patthelyzetig” – vélekedett Vitézy Dávid a Facebook-oldalán közzétett posztban.

Mint azt már megírtuk, a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatot is elfogadták pénteken, a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén. A BKK-rendészet létrehozására vonatkozó, a kampány során sok vitát kiváltó javaslat célja a budapesti közösségi közlekedés biztonságának növelése volt, s a javaslat szerint a BKK-rendészet 24 órás, egész évben működő készenléti szolgálatként lépne működésbe, a Fővárosi Önkormányzati Rendészet (FÖRI) megerősítésével. De arra is kitértünk, hogy felmerült, Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely helyettese lehet Budapesten.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.