Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,87 Ft
Euró
401,42 Ft
Font
479,15 Ft
Bitcoin
61,769 $

Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra javaslatát is megszavazták a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén

Nem volt zökkenőmentes az ülés kezdete, de a két javaslatot egyhangúan megszavazták.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A 24.hu közvetítése szerint Szentkirályi Alexandra hajléktalansággal kapcsolatos előterjesztését Karácsony Gergely módosító javaslatával kiegészítve egyhangúlag elfogadta a testület a fővárosi közgyűlés keddi alakuló ülésén. Baranyi Krisztina hozzászólásában kifejezte meglepetését a vita kapcsán, hangsúlyozva, hogy a hajléktalanságot éppen a kormánypárti többség kriminalizálta korábban.

A következő napirendi pont szintén a hajléktalanság kérdésével foglalkozott. Karácsony Gergely azt javasolta, hogy a főváros vállaljon átmeneti fenntartói szerepet Iványi Gábor szervezetének, az Oltalom Karitatív Egyesületnek bizonytalan helyzetben lévő hajléktalanszállóinál, hogy ezek tovább működhessenek. Jelenleg a dolgozók bérét a főváros fedezi, de Karácsony szerint súlyos következményei lennének, ha ezek az ellátóhelyek megszűnnének. Soron kívül Szijjártó Péter bejelentette, további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból

A Fidesz részéről több módosító indítvány is érkezett: Szepesfalvy Anna úgy vélte, hogy az előterjesztés még nem teljes, míg Porcher Áron Somerville azt hangsúlyozta, hogy a részleteket jobban meg kellene ismerniük. A Fidesz jelezte, kész támogatni a javaslatot, de konkrétabb információkat várnak, és csak átmeneti fenntartói szerepvállalást javasolnak, legfeljebb hat hónapos időtartamra.

Baranyi emlékeztetett, a hajléktalanellátás elsősorban a kerületi polgármestereket érinti. Elmondta, hogy a fővárosi hajléktalanszállók 80 százaléka mindössze négy kerületben található, Iványiék szállói pedig a VIII. kerületben működnek.

A Tisza párt által benyújtott módosító indítványokat külön szavazták meg, mivel Karácsony szerint ezek lényegesen módosították volna az eredeti javaslatot, és ezeket a testület nem támogatta. A Fidesz javaslatai közül viszont kettő elfogadásra került, míg kettőt elutasítottak. Az előterjesztés – a fideszes módosításokkal kiegészítve – végül elfogadásra került.