Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,87 Ft
Euró
401,42 Ft
Font
479,15 Ft
Bitcoin
61,769 $

Baranyi Krisztina szerint fennáll a veszély, hogy a Fidesz átveszi a főváros irányítását

A politikus figyelmeztetett, nagy a veszélye annak, hogy a Fidesz átveszi Budapest irányítását.

...svg content...Fotó: MTI/Mónus Márton
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az ATV Start Szigorlat című műsorában kifejtette, hogy ha a Fővárosi Közgyűlés nem lesz képes kulcsfontosságú tisztségeket betölteni és törvényesen működni, a kormányhivatal hamarosan közbeléphet. Mindez különösen furcsa, hiszen az ellenzék a választásokon 70 százalékos támogatást kapott.

Baranyi elmondta, hogy bár az ellenzék rendelkezik a szükséges többséggel, ennek ellenére sem sikerült biztosítani a közgyűlés törvényes működését. Rámutatott, Budapesten a választók 70 százaléka az ellenzékre szavazott, mégsem sikerült elérni, hogy a mai közgyűlés törvényesen működjön. Hozzátette, hogy a főpolgármester-helyettesek kinevezésének elmaradása szintén veszélyezteti a városvezetés stabilitását. Soron kívül Szijjártó Péter bejelentette, további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból

A polgármester szerint a kormányhivatal hamarosan intézkedhet, ha a helyzet nem rendeződik. Baranyi szerint már meg van írva az a levél, mely felszólítja a közgyűlést a törvényes működés helyreállítására, különben a kormány fog főpolgármester-helyettest kinevezni, költségvetést összeállítani, vagyis gyakorlatilag a Fidesz venné át Budapest vezetését.

A patthelyzetet az ellenzéki pártok közötti nézeteltérések okozzák: Baranyi különösen a Tisza Párt felelősségét emelte ki, mely a legnagyobb ellenzéki frakcióként nem támogatja Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessé való kinevezését. Kiemelte, a főpolgármester kompromisszumkészsége is kulcsfontosságú lenne a megoldáshoz, de eddig nem sikerült eredményre jutni.

Baranyi Krisztina elismerően beszélt Kiss Ambrus munkájáról, aki az elmúlt években a főváros költségvetésének megmentésén dolgozott. A Tisza Párt ellenállását azzal magyarázza, hogy nem kíván olyan személyeket támogatni, akik korábban magas pozícióban dolgoztak az önkormányzatoknál vagy az állami vezetésben. Kiss Ambrust emiatt politikailag elfogadhatatlannak tartják, míg a Tisza Párt által javasolt Vitézy Dávidot elfogadják, noha neki is hasonló múltja van.

Végül pesszimistán nyilatkozott a Fidesz hatalomátvételének megelőzéséről: arra a kérdésre, hogy mekkora esélyt lát erre, Baranyi azt válaszolta: „Ebben a pillanatban nagyon sokat.” Noha pontos százalékot nem adott meg, egyértelművé tette, hogy ha az ellenzék nem talál megoldást, a kormányhivatal beavatkozása elkerülhetetlen lesz.