Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,94 Ft
Euró
401,44 Ft
Font
477,69 Ft
Bitcoin
60,361 $

Új exobolygóra bukkantak a csillagászok, nagyon közel van a Naprendszerhez

A Barnard-csillag körül találták meg azt az újabb exobolygót, aminek csupán 3,15 földi napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a központi csillagát.

...svg content...Fotó: ESO/M. Kornmesser
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Új exobolygóra bukkantak a csillagászok, amely a Barnard-csillag körül kering. Az égitest nagyjából 6 fényév távolságra van a Földtől (a Barnard-csillag az ötödik legközelebbi csillag a bolygónkhoz), a kutatók pedig az újonnan felfedezett bolygóját Barnard b néven regisztrálták – áll az erről szóló beszámolóban. Mint írják, a 6 fényév alapjában véve nagy távolság, ám kozmikus léptékben mérve gyakorlatilag a Föld szomszédjáról beszélhetünk. Hozzáteszik: a szakemberek régóta figyelik már a Barnard-csillagot abban a reményben, hogy földszerű bolygót találnak a közelében.

Maga a csillag egy vörös törpe, ami a leggyakoribb típusú ilyen égitest a Tejútrendszerben, emiatt azonban szabad szemmel nem, csak teleszkóp segítségével lehet megfigyelni. A kutatók gyakran fókuszálnak a hideg csillagokra – ilyen a vörös törpe is –, mivel ezeknél a lakható zóna közelebb van az égitesthez, mint a Nap ugyanezen régiója a Naphoz. Ez egy olyan távolságot jelent a központi csillagtól, ami lehetővé teszi, hogy folyékony víz legyen az abban keringő bolygó felszínén – írta meg a HVG az Interesting Engineering cikke alapján. Soron kívül Kiadós eső és borongós idő várható pénteken, több helyen is megdörrenhet az ég

Majd azzal folytatják: mivel a hidegebb csillagokhoz közelebb van ez a zóna, így az esetlegesen abban keringő bolygóknak is rövidebb a keringési periódusa, mint például a Naprendszerben a Földnek. Ez könnyebb megfigyelést tesz lehetővé a csillagászok számára. A spanyol kutatók – egész pontosan a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet tudósai – a Chilében található Very Large Telescope nevű rendszerrel figyelték meg a Barnard-csillagot, és azt vették észre, hogy egy objektum egy meghatározott periódusban elhalványítja a fényét.

További mérések szükségesek

Végül rájöttek, hogy egy bolygóról van szó – ez lett a Barnard b –, ami hússzor közelebb kering a csillagához, mint a Merkúr a Naphoz. Ennek ellenére nincs rajta olyan pokoli hőség, a felszínén nagyjából 125 Celsius-fok uralkodik – részletezik az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban megjelent publikációban. Egyúttal arra is kitérnek, hogy a bolygó keringési periódusa meglehetősen rövid: csupán 3,15 földi napig tart egyetlen év a bolygón, vagyis ennyi idő alatt kerüli körbe egyszer a vörös törpét. A tömege nagyjából fele akkora, mint a Vénuszé.

„A Barnard b az egyik legalacsonyabb tömegű ismert exobolygó, és egyike azon keveseknek, amelyek tömege kisebb, mint a Földé. De a bolygó túl közel van a fogadócsillaghoz, közelebb van a lakható zónánál” – mondta González Hernández, a tanulmány vezető szerzője. Emiatt nincs a bolygó felszínén folyékony víz, ami jelen tudásunk szerint az élet kialakulásának egyik alapfeltétele. A kutatók egyébként a mérési adatok alapján úgy gondolják, hogy további három bolygó lehet még a Barnard-csillag körül, ám ennek megerősítéséhez további mérésekre lesz szükség – teszik hozzá.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy sosem látott, szokatlan kőzetet talált a Marson a Perseverance rover. A kutatók szerint semmire nem hasonlít azok közül, amiket idáig felfedeztek a vörös bolygón. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy rejtélyes gázköd miatt változhatott meg a Föld atmoszférája évmilliókkal ezelőtt: akár a bolygó klímáját is átalakíthatta a kozmikus találkozás. Ezáltal pedig újfent bebizonyosodott, milyen keveset tudunk a Föld évmilliókkal, évmilliárdokkal ezelőtti állapotáról, és mennyi rejtély övezte az élővilág kialakulását.

Szentkirályi Alexandra nem akar Karácsony Gergely helyettese lenni

Gulyás Gergely után Szentkirályi Alexandra is megerősítette, nincs olyan tervük, hogy Karácsony Gergely helyettese legyen a volt főpolgármester-jelölt.

Továbbra sem nyitják meg a Margitszigetet, hiába vonult el az árvíz

Egyelőre nem nyitják meg a Margitszigetet, ami a vártnál tovább tart zárva a látogatók előtt, miután a szakemberek biztosra akarnak menni.

300 ezer ember halhat meg 2030-ig az azbeszt miatt

Hazánkban 37, a ráktípushoz köthető halálesetet jegyeztek fel, amivel a középmezőnyben vagyunk a többi tagállamhoz képest.