Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,798 $

Ezt kell tennünk, hogy a kutyánk jobban megértse, amit mondunk neki

Ez a felfedezés segíthet abban, hogy jobban megértsük és fejlesszük az ember-kutya kapcsolatot.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bár leghűségesebb négylábú barátaink nem tudnak emberi hangokat kiadni, más jelekkel képesek reagálni az emberi beszédre. Egy, a Plos Biology folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint a kutyák jobban megértik az emberi beszédet, ha lassabban beszélünk hozzájuk. A részleteket illetően azt írják, a svájci Genfi Egyetem kutatói 30 kutya és 27 ember hangját elemezték öt különböző nyelven. A szakemberek vizsgálták az emberek egymás közötti, valamint a kutyákkal folytatott kommunikációját is, emellett tanulmányozták az emberek és a kutyák beszédre adott agyi reakcióit.

Az eredményekből kiderült, hogy az emberek beszédtempója átlagosan négy szótag másodpercenként, míg a kutyák hangadása (pl.: ugatás, morgás, nyüszítés) ennél lassabb, körülbelül két hanglejtés másodpercenként. Érdekes módon, amikor az emberek kutyákhoz beszélnek, ösztönösen lelassítják beszédüket, másodpercenként körülbelül három szótagra – írja a Portfolio az Independent összefoglalója alapján. A kutatók végül arra jutottak, hogy az emberek és a kutyák hangfeldolgozó rendszere különbözik. Soron kívül Kikapott a Ferencváros a Pakstól a NB1-ből, Böde is betalált

Ugyanis a kutyák beszédre adott idegi válaszai a lassabb agyhullámokra összpontosulnak, míg az embereké a gyorsabb ritmusokra. „A beszédre adott idegi és viselkedési válaszok összehasonlító vizsgálata azt mutatja, hogy a kutyák megértése az emberekénél lassabb beszédritmus-követésre támaszkodik” – állítják a tanulmány szerzői. A kutatók szerint az emberek ösztönösen módosítják beszédritmusukat, amikor kutyákkal kommunikálnak, ami javíthatja a kommunikáció hatékonyságát. Ez a felfedezés segíthet abban, hogy jobban megértsük és fejlesszük az ember-kutya kapcsolatot.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy friss, kínai tanulmány alapján különleges kapocsra bukkantak kutya és ember között. Az eddig is ismert volt, hogy a kutya és az emberek kapcsolata rendkívül különleges. Egy új tanulmányban viszont olyan idegi aktivitást fedeztek fel, amely elsőként utalhat arra, hogy két különböző faj agya szinkronizálódhat. Továbbá arra is kitértünk, hogy furcsa jelenségre figyelt fel egy magyar kutató a macskáknál. Ezekről az állatokról széles körben ismert, hogy szinte bármilyen apró résen át tudják passzírozni magukat, ám több érdekes megállapítást is tett a szakember.

Egyre több a spekuláció Harry herceg és Meghan Markle esetleges válása kapcsán

Meg nem erősített források szerint feszültség tapasztalható Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatában.

Kikapott a Ferencváros a Pakstól a NB1-ből, Böde is betalált

Először kapott ki a Fradi az NB1-ben, az előző szezon nagy riválisa tett keresztbe a címvédőnek, akik így is maradnak az élen.

Visszatért a győzelem útjára az Újpest, kiesőhelyen a ZTE

A Zalaegerszeg hazai pályán kapott ki az Újpest ellen, akik két nyeretlen meccs után tudtak nyerni, és ott vannak az 5. helyen.