Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,93 Ft
Euró
400,51 Ft
Font
480,93 Ft
Bitcoin
61,420 $

Riadót fújt a Nébih, a házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza

Nagyon fontos információkat közöltek a betegség kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash/Steven Van Elk
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Néhány nappal az első vadmadaraknál észlelt esetek után házi baromfiknál is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán a hivatalos honlapján.

A Békés vármegyei pecsenyekacsa állományban felfedezett fertőzés miatt 25 ezer kacsát kell leölni. A járvány terjedésének súlyosságát nagyban befolyásolja az állattartók fegyelmezettsége, valamint a járványvédelmi előírások következetes betartása.

A madárinfluenza H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma Füzesgyarmaton mutatta ki. Az ottani pecsenyekacsa telepen a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint idegrendszeri tünetek és fokozott elhullás keltett gyanút.

Az érintett állomány felszámolása már megkezdődött, és a telephez járványügyi kapcsolatban álló két további gazdaság pecsenyekacsáit is leölik. A hatóság kijelölte a fertőzés körül egy 3 kilométeres védelmi és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet.

A madárinfluenza vírusa bármikor felütheti a fejét, ahogy a jelenlegi eset is mutatja. Az ágazat szereplői, a fogyasztók és a hatóságok közös érdeke, hogy megakadályozzák a betegség terjedését. A Nébih felszólította az állattartókat, hogy a járvány megfékezése érdekében továbbra is szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

Több márkánál durván emelkednek a biztosítási, különösen a cascodíjak

Széles skálán mozognak az árváltozások, a 30% feletti drágulástól az enyhe csökkenésig.

Gyurcsány Ferenc szerint tény, hogy vele jobb volt a magyar embereknek

Miközben a DK támogatottsága rendkívüli mértékben zuhant, és 2026-ban várhatóan még a parlamentbe is nehéz lesz bejutniuk, Gyurcsány Ferenc azt bizonygatja, hogy márpedig vele jobb volt az ország.