Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,60 Ft
Euró
399,64 Ft
Font
480,04 Ft
Bitcoin
60,973 $

Thaiföldi busztragédia: letartóztatták a buszvezetőt

23 ember, többségében gyermekek veszteték életüket a tragikus balesetben.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint a thaiföldi rendőrség letartóztatta annak a fiatal diákokat és tanárokat szállító busznak a sofőrjét, mely kigyulladt és 23 halálos áldozatot követelt Bangkok külvárosában. A buszon 39 általános és középiskolás diák, valamint 6 tanár utazott: kedden indultak a Bangkoktól mintegy 300 kilométerre északra fekvő Uthai Thani tartományból Ayutthaya és Nonthaburi tartományokba, iskolai kirándulásra.

Amikor a busz a fővárostól északra lévő autópályán haladt, eddig ismeretlen okokból a jármű kigyulladt, mely olyan gyorsan terjedt, hogy sokan nem tudtak elmenekülni a lángok elől. A CNA jelentése szerint Trairong Phiwpan, a rendőrség törvényszéki osztályának vezetője elmondta, hogy 23 holttestet találtak a buszban. Soron kívül Felrobbant egy második világháborús amerikai bomba egy japán repülőtéren, hatalmas kráter keletkezett a helyszínen (videók)

Mivel azonban a gázüzemű jármű órákon át lángolt és túl forró volt ahhoz, hogy átvizsgálják, a mentési munkálatok és a halottak számának megállapítása is nehézségekbe ütközött. A halálos áldozatok családjait szerdán Uthai Thaniból furgonokkal vitték a bangkoki rendőrségi közkórház törvényszéki osztályára, hogy DNS-mintát adjanak az azonosítási folyamathoz.

A sofőr, Saman Chanput már kedd este, néhány órával a tűzvész után feladta magát. A rendőrség közölte, hogy halált és sérüléseket okozó gondatlan vezetés, segítségnyújtás elmulasztása és a baleset bejelentésének elmulasztása miatt emeltek vádat ellene.

A sofőr azt mondta a nyomozóknak, hogy normálisan vezetett, ám a busz bal első kereke „elvesztette az egyensúlyát”, melynek következtében a busz egy másik autónak ütközött, s súrolta a beton autópálya-korlátot súrolt. Elmondása szerint ennek következtében szikrák pattantak ki, s ezek okozták a tüzet is.

Állítása szerint egy tűzoltó készülékért rohant egy másik buszhoz, de miután látta, hogy nem fogja tudni eloltani a tüzet, pánikba esett és elfutott a helyszínről. A rendőrség közölte, hogy azt is vizsgálják, hogy a busztársaság betartotta-e az összes biztonsági előírást.