Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,17 Ft
Euró
398,53 Ft
Font
478,55 Ft
Bitcoin
61,849 $

Nagy port kavart a Tisza Párt új jelképe, Márki-Zay Péter pártja aggodalmát fejezte ki

Attól tartanak, hogy a Tisza Párt kisajátítja az 1956-os forradalom lyukas zászlóját.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Attila
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Tisza Párt kisajátítja az 1956-os forradalom lyukas zászlaját. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Tisza Párt új jelképéül választotta a lyukas zászlót, melynek kapcsán Magyar Péter hangsúlyozta, nem akarják kisajátítani.

Ugyanakkor kiemelte, nem fogják eltűrni, hogy politikai szereplők meggyalázzák ezt a nemzeti szimbólumot, utalva a Fidesz korábbi hasonló törekvéseire. Ennek ellenére a Mindenki Magyarországa Néppárt közleményt adott ki, melyben aggodalmuknak adtak hangot. Soron kívül Tanárvizsga: tízezer pedagógus már levizsgázott, 27-en megbuktak

Szerintük a lyukas zászló az egész nemzetet képviseli, egy olyan dicsőséges forradalmat, mely a szabadságért, a függetlenségért és a nemzeti szuverenitásért folytatott küzdelmet jelképezi. A párt egy közleményt is kiadott az ügyben Facebook-oldalán:

„A történelem során többször is láttuk, hogy hogyan próbálnak politikai erők nemzeti szimbólumokat kisajátítani. A nyilas mozgalom az Árpád-sávos zászlót és Turult sajátította ki és mocskolta be tetteivel, ezáltal évszázados magyar történelmi jelképeket próbált magához kötni. A későbbiekben a Fidesz tett hasonló kísérletet a kokárdával, amelyet az 1848-as forradalom idején a nemzeti egység szimbólumaként viseltek. A nemzeti jelképek kisajátítása és politikai eszközként való használata megbontja a nemzeti egységet, és olyan sebeket okozhat, amelyeket nehéz begyógyítani.”

A párt felszólította Magyar Pétert, hogy gondolja át szándékait, és ne tegye a lyukas zászlót a párt jelképévé.