Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,44 Ft
Euró
398,88 Ft
Font
476,54 Ft
Bitcoin
60,860 $

Kötött sapkácskák segíthetnek a csontritkulásos macskák vizsgálatában

Kanadai tudósok arra törekedtek, hogy ne kelljen bódítani az állatokat.

...svg content...Fotó: unsplash
Epic

Bense Róbert

Szerkesztő

Komoly problémákat okoz az állatorvosoknak, hogy bódítás nélkül végezzenek EEG-vizsgálatokat végezzenek krónikus porckopásban és csontritkulásban szenvedő macskákon.

A cicák ugyanis éber állapotban lerázzák magukról a fejükre helyezett elektródákat, rosszabb esetben még meg is rágják azokat. A kanadai Université de Montréal állatorvosai ugyanakkor kitaláltak egy működő megoldást a problémára. Soron kívül Vitézy Dávid visszaszólt Lázár Jánosnak: javaslom egy hársfatea elfogyasztását

A kutatók apró gyapjú sapkákat kötöttek, hogy megakadályozzák ezt, és meglepő módon sikerült is nekik a csel, így a tudósok teljesen éber macskákon is elvégezhették a vizsgálatot – írja a Cybernews.

A sapkák alá rejtett, a vizsgálatokhoz szükséges tappancsokat nem piszkálták a macskák. A négylábúak fájdalmát ezek mellett színes fényekkel és megnyugtató illatokkal próbálták meg enyhíteni.

Az új módszerrel a tudósok 11 felnőtt, csontritkulásban szenvedő macskát vizsgáltak, az egyetem pedig most támogatókat keres, hogy több hasonló sapkát is gyárthassanak, ami más állatokon is segíthet.