Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,38 Ft
Euró
397,73 Ft
Font
477,56 Ft
Bitcoin
63,990 $

Karácsony Gergely mindenkit kicselezett, Kiss Ambrust nevezte ki a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójának

A főpolgármester főigazgatóvá nevezte ki Kiss Ambrust.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Karácsony Gergely, Budapest újraválasztott főpolgármestere bejelentette, hogy a jelenlegi politikai helyzet miatt nem jelöl új főpolgármester-helyettest. A döntés mögött az áll, hogy bár Karácsony töretlenül támogatta eddigi jobbkezét, Kiss Ambrust, több ellenzéki frakció is hevesen ellenezte a kinevezését, és nem volt hajlandó megszavazni őt. Az ellenállás miatt a főpolgármester kénytelen volt alternatív megoldást találni: Kiss Ambrust a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójává nevezte ki, jogkörét pedig lényegében változatlanul hagyta.

Az új önkormányzati ciklus kedden kezdődik, s pénteken alakul meg az új Fővárosi Közgyűlés, melyben Karácsony helyzete határozottan kényes: az eddigi 18 helyett mindössze 6 mandátuma van a 32 fős testületben, így főpolgármester-helyettest csak akkor jelölhetne, ha sikerülne más frakciók támogatását is elnyernie. Ezt a politikai akadályt azonban nem sikerült áthidalnia, így kénytelen volt kompromisszumos megoldást keresni. Soron kívül Rekordgyorsasággal, alig 14 perc fogtak el egy autókat feltörő fiatalt a pécsi egyenruhások

Karácsony az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az általa vezetett önkormányzat továbbra is zavartalanul működik majd, hiszen Kiss Ambrus főigazgatóként ugyanolyan feladatokat lát el, mint korábban főpolgármester-helyettesként. Ennek ellenére nem jelöl új helyettest, mivel a pártpolitikai játszmák szerinte lehetetlenné teszik, hogy értelmes kompromisszum szülessen a Közgyűlésben. Mint mondta, nem tud békejobbot nyújtani, ha közben meg akarják akadályozni, hogy a legközelebbi munkatársai folytathassák a munkájukat.

A helyettes kérdése azonban továbbra is megoldásra vár: amennyiben a Közgyűlés nem választ új főpolgármester-helyettest, úgy a főispán nevezhet ki valakit erre a posztra. Karácsony szerint ennek a személynek a politikai súlyát befolyásolja majd, hogy milyen módon kerül a pozícióba.

A főpolgármester az előrehozott választásokat nem tartja valószínűnek, és úgy véli, hogy semmilyen politikai erőnek nem érdeke jelenleg ilyen lépést kezdeményezni. Emellett hangsúlyozta, a város pénzügyi helyzete rendkívül nehéz, és a politikai konfliktusok tovább súlyosbítják a problémákat, de mindezek ellenére bízik abban, hogy a közös munka meghozza a szükséges bizalmat.

Vitézy Dávid beváltotta ígéretét, benyújtotta a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatát

Vitézy meglépte, már csak az a kérdés, hogy mi lesz a javaslat sorsa.