Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,30 Ft
Euró
396,92 Ft
Font
475,70 Ft
Bitcoin
63,959 $

Megkezdődött Marine Le Pen és párttársainak pere a párizsi büntetőbíróságon

Feltételezett fiktív uniós állások, valamint európai parlamenti juttatások törvénytelen felhasználása miatt állnak bíróság elé az érintettek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Hétfőn megkezdődött a párizsi büntetőbíróságon Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője és 24 párttársának pere, akiket azzal vádolnak, hogy 2005 és 2017 között törvénytelenül használtak fel 6,8 millió eurót uniós forrásokból a párt nemzeti céljaira.

Az eljárás az Európai Parlament által 2015-ben készített jelentés alapján indult, mely a párt európai parlamenti asszisztenseinek szerződéseit vizsgálta. Az ügyészség szerint több alkalmazott soha nem dolgozott az Európai Parlamentben, hanem közvetlenül a párt franciaországi tevékenységét segítette, amit az uniós szabályok tiltanak. Soron kívül Mínusz 1 fok is lehet éjszaka, kedden napközben viszont kellemes időnk lesz

A perben a párt kilenc korábbi EP-képviselője, köztük Marine Le Pen, valamint 12 egykori parlamenti asszisztens és a párt négy korábbi munkatársa is vádlottként szerepel. A vád szerint közpénzekkel való visszaélés történt, ami akár 10 év börtönnel és egymillió eurós pénzbüntetéssel járhat, valamint tíz évre eltilthatják őket a politikai választásoktól, ami Le Pen 2027-es elnöki terveit is befolyásolhatja.

A vádlottak többsége tagadja a vádakat, állítva, hogy a parlamenti asszisztensek munkája valóban összefonódott a párt tevékenységével. Marine Le Pen perben új bizonyítékok bemutatását tervezi. Az RN szerint az ügy politikai indíttatású támadás.

A per november végéig tart, és más politikai pártok, köztük a centrista MoDem és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország is hasonló ügyekkel néz szembe.