Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,29 Ft
Euró
397,70 Ft
Font
476,02 Ft
Bitcoin
63,708 $

Mészáros Lőrinc történelmi csúcsra jutott, milliárdokat hozott a cége

Nemrégiben fény derült rá, hogy újabb rekordokat döntött a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó OPUS GLOBAL Nyrt.

...svg content...Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A társaság közleménye szerint erős első hat hónapot könyvelhetett el az OPUS GLOBAL Nyrt. 2024 első hat hónapjában. A cég működésében vannak nyomai a nehéz külső gazdasági környezetnek, de összességében erős számokat közölt a társaság. Az árbevétel kismértékben csökkent, de így is több mint 300 milliárd forint lett. A szinergiák jobb kihasználása, a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként, az EBITDA (a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 13,3%-kal 47,6 milliárd forintra nőtt január-júniusban, amire még nem volt példa az OPUS történetében. Az üzemi eredmény 15%-kal 23,6 milliárd forintra emelkedett – írja a Blikk a társaság tájékoztatása alapján.

A pénzügyi soron sikerült duplázni, az eredmény közel 4 milliárd forintot tett ki. Ennek is köszönhetően az adózott nyereség 28%-kal 20,6 milliárd forintos történelmi csúcsra nőtt – emelik ki. „Komoly erőt mutattunk 2024 első félévében, hiszen a kedvezőtlen külső gazdasági helyzet mellett is rekordokat döntöttünk. A szinergiák kihasználásának eredménye minden negyedévben megmutatkozik, de még tovább dolgozunk azon, hogy minden apró kocka a helyére kerüljön” – hangsúlyozta a féléves számokkal kapcsolatban Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója. Egyúttal azt is kiemelte: Soron kívül Menczer Tamás szerint Magyar Péter oda fog jutni, ahová Jakab Péter

Az első félév alapján tarthatónak látja a társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA célt. Az iparban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai folyamatok mellett az árbevétel növekedése volt a jellemző. Az év elejétől folyamatosan javult a szegmens nyereségtermelő képessége, miután az eredményességi célok teljesítése érdekében a működési költségek kezelése került fókuszba – áll a közleményükben. Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is jobb számokat közölt január-júniusban. Mindkét területre jellemző a terveknek és iparági benchmarkoknak megfelelően az árbevétel és a költségek csökkenése.

Nagyon jól teljesített a turizmus, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, mintegy 30%-kal emelkedtek az első félévben, és az egy évvel korábbi veszteség után már jelentős profitot ért el az ágazat – tették hozzá. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy júliusban a Mészáros Csoport bejelentette, negyedévre átvállalja és 66 millió forinttal támogatja a Peter Cerny Alapítvány egyik rohamkocsijának működtetését az MKIF Zrt. A részletekre ebben a korábbi cikkünkben tértünk ki bővebben. De arról is beszámoltunk, hogy múlt hónapban Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc is beszédet tartott egy fontos eseményen, melynek ideje alatt bejelentések is születtek. Előbbi például úgy fogalmazott: „Annál boldogabb érzés nincs, mint ha valaki abban dolgozik, amit szeret”.