Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,611 $

Gyurcsány Ferenc Karsai Dániel haláláról: „Elment egy kitűnő ember”

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hosszabban reagált Karsai Dániel halálhírére, ami időközben bejárta a sajtót.

...svg content...Fotó: Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én. A DK 2010-ben alakult az MSZP egyik platformjaként, önálló párttá alakulását Gyurcsány Ferenc a tömörülés egyéves ünnepi összejövetelén jelentette be, 2011. október 22-én. MTI/Hegedüs Róbert
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Karsai Dániel nem posztolhat többé, pár órával ezelőtt a szervezete feladta a harcot. Az ismert alkotmányjogász kitartott, amíg csak lehetett, de egy ideje már több mint előrehaladott volt a betegsége, ami gyakorlatilag mozgásképtelenné tette.

Jakab Péter az elsők között üzent, majd ezt nem sokkal később Kunhalmi Ágnes is megtette, aki személyesen is ismert, jó kapcsolatot ápoltak egymással. Gyurcsány Ferenc szintén részvétét fejezte ki, és megjegyezte, egy kitűnő ember ment most el. Soron kívül Karácsony Gergely Karsai Dániel haláláról: „Köszönöm, amit értünk tettél”

„Elment Karsai Dániel, a férfi, aki azért küzdött, hogy az élet és a halál közti ajtó kulcsa az ő kezében lehessen. Megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy, ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál.” – olvasható a Facebook oldalán.

Karsai nem adta fel a harcot

Karsai Dániel a betegségét követően heves harcot vívott az aktív eutanázia bevezetéséért Magyarországon. Minden lehetséges követ megmozgatott ennek érdekében, és pár hónappal ezelőtt a lakásán fogadta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Gulyás Gergelyt, hogy egyeztessenek a kérdésben.

„Nem engedték neki. Az életvégi döntés jogáról szóló vita lényege, hogy kié az élet. Tiszta álláspont kettő létezik: az életé, önmagáé, vagy valaki másé. Az első esetben az élet, mint jelenség elválik hordozójától, magától az embertől, és önálló joga van. Ez esetben nincs abortusz és nincs szabad (szabályozott) életvégi döntés. A második esetben bizonyos körülmények között az új életet a saját testében hordó anya, vagy a saját életét élő ember önmaga dönthet az élet felett.”

Gyurcsány Ferenc azon a véleményen van, hogy megrázó vita ez, melynek végén Karsai nem érte el, hogy önmaga dönthessen az életéről. Kiemelte, bámulatos erővel küzdött érte, de így is hatalmas szolgálatot tett.

„Megrázó vita ez. Fontos vita. Karsai nem érte el, hogy önmaga dönthessen. Pedig bámulatos erővel küzdött érte. De így is tett egy hatalmas szolgálatot: kinyitott egy fontos vitát egy olyan országban, amelyet arról kívánnak mostanában leszoktatni, hogy önmaga döntsön saját életéről. Elment egy kitűnő ember. Béke vele!”

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsonyék tudomást sem vesznek a budapestiekről

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi politikusa szerint rájuk számíthatnak a budapestiek, addig Karácsony Gergelyék tudomást sem akarnak venni a fővárosban élőkről.