Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,21 Ft
Euró
396,69 Ft
Font
475,56 Ft
Bitcoin
65,694 $

Rövidlátás: egyre több gyereket érint, a Covid is csak rontott rajta

Nem túl biztató megállapításokat tettek a témában kínai tudósok.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

50 ország több mint 270 tanulmányát tekintették át kínai kutatók, hogy jobban megértsék a rövidlátás (myopia) egyre növekvő kockázatát a fiatalok körében. Bár a probléma kialakulásában számos tényező játszhat szerepet, nagyon úgy néz ki, hogy a koronavírus-járvány csak tovább rontotta a már egyébként is aggasztó helyzetet – áll a British Journal of Ophthalmology tudományos folyóiratban publikált tanulmányban. Érdemes hozzátenni: nem egy tanulmány rámutatott már, hogy egyre komolyabb probléma a rövidlátás, de a kínai szakemberek szerették volna a leginkább naprakész képet kapni ennek súlyosságáról – különös tekintettel a Covid-világjárvány 2020-as megjelenése óta.

Az általuk áttekintett tanulmányok összesen 5,5 millió gyerek adatait tartalmazták, a vizsgálat által pedig arra jutottak, hogy míg 1990 és 2000 között a gyerekek 24%-át érintette a rövidlátás, 2020 és 2023 között ez már 36% körül alakult. Főleg a Kelet-Ázsiában élők körében volt jelentős a növekedés, valamint a fiatalabb gyerekekhez képest a középiskolásoknál volt nagyobb a gyakorisága, és inkább érintette a lányokat – írja a HVG a Gizmodo cikkére hivatkozva. Megjegyzik: a megfelelő kezelés, például a megfelelő szemüveg használata nélkül a gyerekek számára nehezebbé válhat a tanulás, később a vezetés, valamint a napi feladatok elvégzése is, ám idővel súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Soron kívül Egyre esélyesebb, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-helyettes

Bár a probléma részben örökletes, a növekedő előfordulás mögött a környezeti faktorok állhatnak. Az egyik hipotézis szerint az iskolai tanulás során gyakran arra kérik a gyerekeket, hogy hosszasan fókuszáljanak közeli objektumokra (például olvasás közben), ami hozzájárulhat ahhoz, hogy romlik a távolra látási képességük. 2020 óta azonban méginkább felgyorsult a probléma terjedése, ami a távolságtartási szabályok számlájára lehet írható – konkrétan a megnövekedett képernyőidő, valamint a szabadban töltött tevékenységek korlátozások révén. A természetes napfény hiánya ugyanis szintén hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához – emelik ki.

Egyúttal a kínai tudósok arra figyelmeztetnek: 2050-re már akár a gyerekek közel 40%-át érintheti a rövidlátás, így elengedhetetlenek lehetnek a különféle megelőző intézkedések – például azzal, hogy több időt töltenek a szabadban, így iskolai keretek között is. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a közeljövőben egyre több lesz a koronavírusos hazánkban. Közlésük szerint enyhén emelkedett a Covid örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy felmérés szerint a szűk többség támogatja a mobiltelefonok iskolai használatának a szabályozását, ám nem sokan gondolják azt, hogy ez megoldást jelent a problémákra. A válaszadók többsége szerint az egyik legnagyobb probléma a gyerekek okostelefon-használatával, hogy elvonja a figyelmüket más, fontosabb tevékenységektől, míg mások szerint rossz hatással van a baráti, szociális kapcsolatokra, emellett úgy látják, hogy ezek az eszközök függőséget okoznak.

Menczer Tamás Magyar Péternek: vállald a felelősséget a botrányos tetteidért

Ismét Magyar Péternek üzent Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki szerinte eljött az idő, hogy a Tisza Párt vezetője vállalja a felelősséget a botrányos tetteiért.