Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,21 Ft
Euró
396,69 Ft
Font
475,56 Ft
Bitcoin
65,694 $

Az izraeli kormányfő legutóbbi kijelentései után szinte esélytelennek tűnik a libanoni tűzszünet

Benjámin Netanjahu néhány órán belül egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a tűzszüneti javaslat kapcsán, így szinte biztossá vált, hogy nem lesz háromhetes tűzszüneti megállapodás.

...svg content...Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Hezbollah és Izrael közötti háromhetes tűzszünetre vonatkozó optimizmus masszívan csökkent, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök néhány órán belül egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a javaslatról. A kormányfő hivatalának legutóbbi, péntekre virradó éjszaka kiadott nyilatkozatában az izraeli miniszterelnök nehezményezte a kérdésről szóló tudósítások hangvételét.

A Guardian jelentése szerint Netanjahu arra is kitért, hogy Izrael konzultált az Egyesült Államok vezette tűzszüneti javaslatról: Soron kívül Egyre esélyesebb, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-helyettes

„Izrael osztja az Egyesült Államok vezette kezdeményezés céljait, hogy az északi határunk mentén élő emberek biztonságban és biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba. Izrael nagyra értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit e tekintetben, mert az Egyesült Államok szerepe nélkülözhetetlen a térség stabilitásának és biztonságának előmozdításában.”

Ennek ellenére egy korábbi, csütörtökön kiadott közleményben még arról volt szó, hogy a kormányfő szerint a „tűzszünetről szóló beszámolók nem helytállóak”, és hogy ez egy amerikai-francia javaslat, „melyre a miniszterelnök még csak nem is reagált”.

E kettős nyilatkozat pedig azt sugallja, hogy bár Izrael zárt ajtók mögött nyitottabb a tárgyalásokra, nem támogatja a felvetett tűzszüneti megállapodást. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva csalódottan reagált a történtekre, s kijelentette:

„Minden okunk megvolt azt hinni, hogy a tervezet megfogalmazása és átadása során az izraeliek teljes mértékben tájékoztatva voltak, és minden szavával tisztában voltak. Az Egyesült Államok nem állt volna elő ezzel, ha nem gondolta volna, hogy a javaslatot ugyanolyan komolysággal fogadják, amilyen komolysággal mi összeállítottuk.”

Csütörtökön a libanoni egészségügyi minisztérium közölte, hogy csak ezen a héten közel 700 ember vesztette életét, miután Izrael drámaian fokozta a csapásokat, melyek az izraeli kormány szerint a Hezbollah katonai kapacitásait célozzák. Az IDF közölte, hogy a Bejrút egyik déli külvárosára mért csapás végzett a Hezbollah drónhadseregének vezetőjével, Mohammad Sururral. Izrael a héten több csapást is végrehajtott Bejrútban, melyek a Hezbollah magas rangú parancsnokait vették célba.

Menczer Tamás Magyar Péternek: vállald a felelősséget a botrányos tetteidért

Ismét Magyar Péternek üzent Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki szerinte eljött az idő, hogy a Tisza Párt vezetője vállalja a felelősséget a botrányos tetteiért.