Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,86 Ft
Euró
397,21 Ft
Font
476,25 Ft
Bitcoin
65,730 $

A Nézőpont Intézet szerint Magyar Péter legalább 6 pontban nem mond igazat

A kutatóközpont felsorolása az államadósság, a külföldön élő magyarok száma, a reálbér, az élelmiszer-infláció és a gazdaság kérdésköreit érintette.

...svg content...Fotó: MTI/Purger Tamás
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nézőpont Intézet közölte: Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke legalább hat pontban nem mond igazat. Közleményük szerint az ellenzéki politikus azt állítja, hogy soha olyan magas nem volt a magyar államadósság, mint 2024-ben. A valóság ezzel szemben az, hogy míg 2010-ben az államadósság átlépte GDP-arányosan a 80%-ot, 2023 végén 73,5%-on állt, a koronavírus-járvány előtt pedig még 65,3%-ig is sikerült visszavágni a GDP-arányos államadósságot, ám a járvány elleni védekezés miatt ez átmenetileg megemelkedett – hangsúlyozták.

Egyúttal arra is kitértek, miszerint Magyar azt állítja, egymillió magyar él jelenleg tartósan külföldön, ezzel szemben az igazság az, hogy az ENSZ legfrissebb adatbázisa szerint 714 ezer magyar él tartósan külföldön, de számuk már 2010-ben is több mint 500 ezer volt, jelentős részük a második világháború, az 1956-os forradalom és a rendszerváltás után emigrált. A Nézőpont Intézet felhívta a figyelmet, a Tisza Párt elnöke azt is állítja, hogy a reálbérek 20%-kal csökkentek, holott 2022-ben még a magas infláció mellett is 2,5%-kal emelkedtek a reálbérek. Soron kívül Szentkirályi Alexandra felszólította Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Ezt 2023-ban egy 2,9%-os csökkenés követte, 2024-ben viszont az eddigi adatok alapján 9% körül alakulhat az éves reálbér-emelkedés. Az intézet hangsúlyozta: Magyar Péter állítása szerint az élelmiszer-infláció 66%, miközben 2024 augusztusában az élelmiszerárak 2,4%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában, és 2022 és 2023 egészét tekintve az élelmiszerár-emelkedés üteme előbbiben 27,8, utóbbiban 23,8% volt – tudatták az MTI-nek eljuttatott közleményben. Megjegyezték, Magyar Péter azt is állítja, hogy stagnál a gazdaság.

Az eddigi elérhető adatok alapján számolt előrejelzések szerint 2024-ben a gazdaság 1-1,8%-kal növekedhet – írták. A Nézőpont Intézet mindemellett a politikus azon állítására reagált, miszerint Magyarország az Európai Unió legszegényebb tagállama. A valóság az, hogy az Európai Unió statisztikai hivatalának számításai szerint a szegénység kockázatával élők aránya a magyar társadalomban 19,7%, amely alacsonyabb, mint az uniós átlag (21,4%), ezzel pedig az unió legjobban teljesítő első felébe tartozunk – áll az intézet közleményében.

De korábban arról is beszámoltunk, hogy Szentkirályi Alexandra szerint Magyar Péter közmédiás szereplése ámokfutás volt, emellett a Fidesz vezető politikusa úgy véli: Magyarnak gőze sincs Budapest ügyeiről. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését kérvényezte Polt Péter az Európai Parlament elnökénél. A legfőbb ügyész szerint ugyanis a Tisza Párt vezetője lopást követett el.

Gulyás Gergely: nincs olyan nap, hogy Magyar Péter ne állítson valótlanságot

Gulyás Gergely védelmébe vette Orbán Balázst a legutóbbi nyilatkozata után, ami nagy felháborodást váltott ki a baloldalon.

Váratlan akciót hirdetett a Lidl, jó hírt jelenthet a nyugdíjasoknak

Gyógyászati segédeszközök szerezhetők be jóval olcsóbban a boltlánc üzleteiben. Ennek a kedvezménynek aktualitása is van, hiszen nemrég derült ki, számos gyógyászati segédeszköz drágulhat meg a közeljövőben.