Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,71 Ft
Euró
397,07 Ft
Font
476,49 Ft
Bitcoin
66,041 $

Ritka genetikai betegségek kimutatásában segíthet a mesterséges intelligencia

Egy új módszer a személyre szabott orvoslásban is fontos előrelépést hozhat.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A Német Rákkutató Központ, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium és a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmust, amely segíti a ritka genetikai betegségek prognosztizálását

A DeepRVAT képes azonosítani a ritka mutációk által érintett géneket, amelyek befolyásolhatják bizonyos betegségek kialakulását. A modell eddig 161 ezer személy adatait vizsgálta meg, és több mint 13 millió genetikai variánst elemzett. Soron kívül Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt az eltűnt 16 éves budapesti fiút

Ezek alapján megállapíthatják, hogy mely gének károsodhatnak leginkább és ezek miként befolyásolhatják az egészséget. A technológia különösen fontos lehet olyan területeken, ahol nem áll rendelkezésre jelentősebb genetikai információ, mint például a gyermekek rákos megbetegedésének kezelésében.

„A DeepRVAT képes jelentősen előmozdítani a személyre szabott orvoslást. A módszer emellett rugalmasan kombinálható más vizsgálati lehetőségekkel is” – fogalmazott Oliver Stegle fizikus és adattudós.

A módszer segítségével egyebek között olyan betegségeket tudnak genetikai összefüggések alapján előrejelezni, mint a szív-érrendszeri problémák, a rák, és az idegrendszeri betegségek – számolt be róla a MedicalXpress.

Tanulmány: rengeteg mellrákkeltő anyagot tartalmaznak az élelmiszerek csomagolásai

Riasztó tanulmány látott napvilágot az élelmiszerek csomagolásában található vegyi anyagokról: számtalan összetevő hozható összefüggésbe a mellrák kialakulásával.