Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,25 Ft
Euró
395,07 Ft
Font
472,57 Ft
Bitcoin
63,765 $

Szupermodern rakétát lőtt ki Kína szerda reggel

Kína először ismerte el a nyilvánosság előtt, hogy szerdán sikeresen kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát a Csendes-óceánba.

...svg content...Fotó: A koreai háborúban (1950-1953) elesett kínai katonák maradványai érkeznek meg az északkelet-kínai Liaoning tartomány székhelyének, Senjangnak a Taohszian Nemzetközi Repülõterére 2023. november 23-án. A Kínai Népi Önkéntesek hadsereg katonái az északiak oldalán harcoltak a déliek és nyugati szövetségeseik, köztük az Egyesült Államok ellen., az akkor elesetteknek ez a tizedik hazatérõ csoportja. MTI/EPA/Hszinhua
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kína is folytatja a rakétafejlesztéseket, nem akarnak lemaradni az USA, Észak-Korea és Oroszország mögött. Hatalmas erőforrásokkal rendelkezik a kínai kormány, és ezen veszélyes időkben nagy hangsúlyt fektetnek a rakétafejlesztésekre.

Legutóbb egy interkontinentális ballisztikus rakétát engedtek fel a levegőbe, ami végül a Csendes-óceánba csapódott. A kínai kormány jelentette be a tesztet, melynek részletei szerint a rakéta 8 óra 44 perckor indult útnak, majd az előre kijelölt területre zuhant. Kiemelték, ez egy teszt volt a részükről, az egyetlen országra vagy célpontra sem irányult. Soron kívül Volt kedvese arról, kicsoda Magyar Péter valójában: erre nem is merek válaszolni

Kína előre tájékoztatta az érintett országokat a tesztről – írja a Xinhua hírügynökség. Azt azonban egyelőre nem tették közzé, hogy mekkora utat tett meg a rakéta, és pontosan hol ért vizet a Csendes-óceánnál.

A kínai kormány közölte, a teszt elérte a célját, az sikeres volt, melynek ideje alatt fegyvereik és felszereléseik teljesítményét, valamint a csapatok kiképzési szintjét vizsgálták. Peking állítja, mindent az előírások szerint hajtanak végre, és ez legutóbb sem volt másképp.

A Reuters azt írja, a Pentagon tavalyi becslése szerint Kína több mint 500 működő nukleáris robbanófejet birtokol, amik közül körülbelül 350 olyan rakéta, mint amit most teszteltek, és 2030-ra valószínűleg már több mint 1000 robbanófejet tudhatnak a raktáraikban. Az USA 1770, addig Oroszország 1710 ilyen robbanófejet telepített. A Pentagon szerint 2030-ra a pekingi fegyverek nagy részét valószínűleg magasabb készültségi szinten tartják majd.

Magyar Péter reagált volt barátnője súlyos állításaira, akinek megkérte a kezét és zsarolással vádolja

A Tisza Párt vezetője hosszasan reagált Vogel Evelin súlyos állításaira, ami akár több szavazót is eltántoríthat a baloldali párttól.