Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,78 Ft
Euró
394,52 Ft
Font
473,59 Ft
Bitcoin
63,192 $

Kaliforniában is betiltják az okostelefonokat az iskolákban

Újabb állam csatlakozott a kezdeményezéshez.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jeffrey Hamilton
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint Kalifornia is csatlakozott azon államok egyre bővülő listájához, melyek korlátozzák a diákok okostelefon-használatát az iskolákban: Gavin Newsom kormányzó aláírta az új törvényt, melynek célja, hogy a telefonok ne tereljék el a gyermekek figyelmét az osztálytermekben.

A hétfőn aláírt jogszabály előírja, hogy az iskolai körzeteknek olyan irányelveket kell kidolgozniuk, melyek korlátozzák vagy teljesen megtiltják a diákok okostelefonhoz való hozzáférését az iskolában. A lépés egy szélesebb körű erőfeszítés része, melynek célja, hogy csökkentsék a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatását a gyermekekre, s segítsék őket abban, hogy jobban tudjanak koncentrálni tanulmányaikra és a társadalmi interakciókra. Soron kívül Október elején jelentős változás a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, pótlóbuszok járnak majd

Newsom kormányzó hangsúlyozta, a diákoknak a tanulást és a személyes kapcsolatokat kell előtérbe helyezniük a képernyők helyett. Kalifornia ezzel a döntéssel olyan államokat követ, mint Florida, Louisiana és Indiana, melyek már elfogadtak hasonló intézkedéseket a diákok telefonhasználatának korlátozására az iskolai órák alatt.

A korlátozások szorgalmazása ellenére kritikusok aggályaiknak adtak hangot annak kapcsán, hogy a végrehajtás terhe a tanárokra hárul. Egyesek attól is tartanak, hogy a telefonok betiltása akadályozhatja a tanulókat abban, hogy vészhelyzetben segítséget hívjanak. Mások úgy vélik, hogy az ilyen irányelvek bevezetéséről szóló döntést az egyes iskolákra vagy körzetekre kellene bízni, nem pedig államilag kötelezővé tenni.

A Kaliforniai Iskolatanácsok Szövetsége támogatásáról biztosította azon kerületeket, melyek már önállóan bevezették a telefonhasználat korlátozását, ugyanakkor ellenezték az állami felhatalmazást, mondván, minden közösségnek magának kell eldöntenie, hogy mi a legjobb a számára.

Az új törvény értelmében az iskolai körzeteknek 2026. július 1-jéig kell szabályokat alkotniuk a telefonhasználat korlátozására vagy betiltására, és az irányelveket ötévente felül kell vizsgálni. Érdekesség, hogy az év elején az amerikai tisztifőorvos felszólította a kongresszust, hogy vezessen be figyelmeztető címkéket a közösségi médiaplatformokon, így figyelmeztetve a fiatalokat a rájuk gyakorolt hatásukra.