Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,78 Ft
Euró
394,52 Ft
Font
473,59 Ft
Bitcoin
63,192 $

80 ezer éve nem látott üstökös tér vissza néhány nap múlva

Október közepén további esély adódhat az észlelésre.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A csillagászok nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös az elkövetkező időszakban több egymást követő reggelen is látható lesz a napfelkelte előtti órában. Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy üstökösök esetén a biztató előzetes számítások dacára sincs garancia a szabad szemes észlelésre, előfordulhat, hogy az objektum valamilyen esemény következtében mégsem lesz megfigyelhető.

Ha azonban az előrejelzések helyesek, a C/2023 A3 szeptember 27-én éri el fényessége csúcsát, ekkor jár majd perihéliumán, azaz 80 ezer éves pályája Naphoz legközelebbi pontján. Október közepén további esély adódhat az észlelésre – írta meg a 24.hu a Live Science cikke alapján. Kifejtik: az objektum először az északi féltekéről lehet látható néhány fokkal a keleti-délkeleti horizont felett. Szeptember 27-én bukkanhat fel, az Egyenlítőhöz közelebb pedig október 2-ig látható maradhat. Soron kívül Október elején jelentős változás a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, pótlóbuszok járnak majd

Az üstököst 30 perccel napkelte előtt lesz érdemes keresni, a legalkalmasabb napok a megfigyelésre a szeptember 29. és a szeptember 30. lehetnek, ilyenkor a fogyó félhold miatt ideálisabbak a viszonyok – részletezik. Bár a C/2023 A3 remélhetőleg szabad szemmel is észlelhető lesz, az üstökösök viselkedésének előrejelzése nem egyszerű, ezért ajánlott legalább kézi távcsővel felszerelkezni. Az objektumot legkönnyebben jellegzetes csóvájáról ismerhetjük fel.

Ez pedig akkor alakul ki, amikor a Napot megközelítve az üstökös felmelegszik, és por, illetve illó anyagok szabadulnak fel belőle. A pontos fényesség még bizonytalan, egyes becslések alapján azonban az égitest olyan ragyogó lehet, mint az éjszakai égbolt 20 legfényesebb csillaga. Az üstököst térségünkből szeptember 30-ig észlelhetjük, majd október 12-én, amikor a Földhöz legközelebb jár majd, ismét megfigyelhetjük, ekkor már a nyugati horizonton lesz.

Ezt követően a C/2023 A3 fokozatosan el fog tűnni, legközelebb 80 ezer év múlva tér majd vissza – teszik hozzá. De azt is megírtuk, hogy szeptember 17-én az év egyetlen részleges holdfogyatkozása volt megfigyelhető. Hajnalban szabad szemmel is észre lehetett venni, hogy a Hold jobb felső része kezd elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy több száz millió éve a Földnek is lehetett gyűrűrendszere egy új kutatás szerint.