Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,67 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
473,27 Ft
Bitcoin
63,480 $

Üzent a Google: ezt jobb mielőbb kikapcsolni az androidos mobiltelefonokon

A kiberbűnözők egy filléres trükk segítségével vehetik rá a felhasználók mobilját arra, hogy minden adatot rajtuk keresztül továbbítson. Szerencsére van egy egyszerű módszer, amellyel ez kivédhető.

...svg content...Fotó: Unsplash
Mobil
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Google azt javasolja a felhasználóknak, lehetőség szerint kapcsolják ki az androidos készülékükön azt a beállítást, ami lehetővé teszi, hogy 2G-s hálózathoz csatlakozzon az eszköz. A hackerek egyik kifinomult támadási módszere ugyanis épp ezt a lehetőséget aknázza ki: ráveszi az áldozatok mobilját, hogy csatlakozzon az általuk létrehozott kamu cellaállomáshoz – írta meg a HVG.

A részleteket illetően kifejtik: ez tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a hagyományos mobilszolgáltatók által használt torony, ám az illetéktelenek az ezen keresztül zajló összes információt le tudják hallgatni – legyen szó sms-ről vagy más adatforgalomról. Ha ez sikerült, akkor következő lépésként képesek olyan üzeneteket küldeni a felhasználóknak, amiben egy linket helyeznek el. Soron kívül Változékony idő vár ránk kedden, napsütés és csapadék is várható

Ez természetesen egy hamis oldalra vezet, ahol ha az illető megadja az adatait, azzal vissza tudnak élni a támadók – emelik ki a cikkben. Az akciót ráadásul úgy tudják elvégezni a támadók, hogy a telefonszám, amit az áldozat készüléke kijelez, valósnak tűnik. A Google szerint ma már fillérekért lehet beszerezni olyan eszközöket az interneten, amelyek egy kamu cellát hoznak létre, és veszik rá a mobilokat, hogy ahhoz csatlakozzanak.

A használata ráadásul nem igényel komoly informatikai szaktudást, így igazából bárki használhatja azt. A Google mindezek fényében azt tanácsolja, hogy az androidos eszközökön tiltsák le a felhasználók a 2G-s hálózat használatát. Erre az Android 12 óta van lehetőség, és a Beállítások – Hálózat és Internet – SIM menüpontokon keresztül lehet megtenni – jegyzik meg. Ugyanakkor tény, hogy ez az útvonal mobilonként eltérő lehet.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy most a szülőket vették célba a csalók, ilyen sms-ekkel vernék át az embereket: az egyik legújabb próbálkozás kifejezetten a szülőket célozza meg, méghozzá olyan tartalommal, aminek nagyon egyszerű bedőlni. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy mesterséges intelligenciával utánozzák a banki ügyfelek hangját a csalók, rengetegen vannak veszélyben.

Üzent a Google: ezt jobb mielőbb kikapcsolni az androidos mobiltelefonokon

A kiberbűnözők egy filléres trükk segítségével vehetik rá a felhasználók mobilját arra, hogy minden adatot rajtuk keresztül továbbítson. Szerencsére van egy egyszerű módszer, amellyel ez kivédhető.